Kultur

Fadervår-reklamen har fått kinoforbud

Reklamefilm med mennesker som ber Herrens bønn får ikke vises på britiske kinoer før jul.

En sønn som sørger over sin far, en sauebonde, en vektløfter, London Community Gospel Choir, noen gateprester – alle sier de fram en av bønnene i Herrens bønn, kjent som Fader vår eller Vår far. Filmen er laget som et reklameinnslag der mennesker i ulike situasjoner sier fram den kjente bønnen.

Avslaget begrunnes med at man ikke vil fornærme ikke-troende og folk med annen tro. Selskapet som selger reklame for de engelske kinokjedene Odeon, Cineworld og Vue, stanser filmen fordi kinoene ikke skal vise filmer med politisk eller religiøst innhold. De tre kjedene dekker 80 prosent av alle kinoene i Storbritannia.

Star Wars

Church of England – Den anglikanske kirke – ville at reklamen skulle vises i forbindelse med den nye Star Wars-filmen The Force Awakens som vil samle familier på kino før jul. Etter at visningene ble stanset, er bønnefilmen nå bare å se på kirkens egen hjemmeside – og diverse andre nettsider som har omtalt saken.

BBC siterer kirketalsmannen Arun Arora som både er «forvirret og skuffet» og mener avgjørelsen kan innvirke negativt på ytringsfriheten.

– Fader Vår bes av milliarder av mennesker verden over og har vært en del av vårt dagligliv i århundrer, sier Arora.

Til retten

Filmen slutter med ordene «bønn er for alle» og viser til kirkens nye nettsted justpray.uk. Der kan man lære om bønn, finne bønner og få hjelp til å be selv.

Ifølge BBC og Mail on Sunday vurderer Church of England å trekke kinoselskapene for retten fordi de mener seg utsatt for religiøs diskriminering. Erkebiskop Justin Welby reagerer ifølge avisen kraftig.

– Jeg mener det er svært spesielt at kinoer bestemmer at det er upassende å vise en reklame for bønn en uke før jul når vi feirer Jesu fødsel, sier han.

Erkebiskopen er den første som figurerer i filmen. Nå frykter kirken at religiøs tro skyves enda lenger ut i randsonene i samfunnet på grunn av det de oppfatter som utslag av politisk korrekthet.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Glad for nekt

Terry Sanderson som leder National Secular Society, sier han er glad for at kinoene ikke viser reklame med religiøst innhold med tanke på hva det vil åpne for av mye ulikt innhold.

– Kirken nøler ikke selv med å forby ting som for eksempel yoga fra sine egne enemerker. Nå gjør simpelthen kinoene det samme, sier han til BBC.

Filmen er nektet vist til tross for råd fra bransjens egne organer. Filmen var gitt en allmenn anbefaling av the British Board of Film Classification. Det innebærer at alle uansett alder kan se den. Den er også godkjent av the Cinema Advertising Association.

LES MER: Ville blitt vist på norske kinoer

Ateisten er for

Også ateisten Richard Dawkins rykker ut til forsvar for ytringsfriheten.

– Min umiddelbare respons var å tvitre at dette var et brudd på ytringsfriheten. Jeg strøk den uttalelsen da jeg ble overbevist om at det fra kinoenes side mer var et spørsmål om økonomi enn ytringsfrihet. Fortsatt er jeg svart uenig i avgjørelsen om å stanse filmen fordi den kan fornærme folk. Om noen blir fornærmet av noe så trivielt som en bønn, da fortjener de å blir fornærmet, sier Dawkins til The Guardian.

Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur