Kultur

– Scientologikirken 
truer med søksmål

Distributører og festivaler som viser dokumentaren Going Clear blir ifølge filmskaperen truet med søksmål av Scientologikirken.

– Ved hvert eneste steg på veien har det vært problemer. Hver eneste distributør og festival har mottatt truende brev fra Scientologikirken. Noen har vært nær ved å gi opp filmen, forteller dokumentarfilmens regissør Alex Gibney til det amerikanske magasinet The Hollywood Reporter.

Magasinet melder forøvrig om gode seertall i landene hvor filmen vises.

LES OGSÅ: Et skrekkeksempel

Ingen trusler i Norge

I Norge­ vises dokumentaren Going Clear som del av NRKs Dokusommer, og har fått den norske­ tittelen Scientologi – troens fengsel?. Ifølge Jade Josefine Nordahl i NRKs strategi- og kommunikasjonsavdeling, har de ikke mottatt trusler eller­ varsler om søksmål, hverken fra Scientologikirken eller fra publikum.

Den britiske avisen Observer kunne fortelle at kringkasteren Sky følte seg tvunget til å vente­ med å vise dokumentaren fordi scientologene truet med å gå til sak mot dem ved hjelp av irsk lov.

Signaler

Sky Atlantic sine signaler dekker hele Storbritannia og Irland og kan ikke skilles fra hverandre. Dermed vil dokumentaren vises i Irland hvor det er strengere regler for pressefrihet enn i Storbritannias «Defamation Act» fra 2013. Going Clear skulle vises på kan-alen i april, men har i stedet ennå ikke fått fastsatt en dato.

Scientologikirken har lagt ut videoklipp og dokumenter på en av sine nettsider som skal vise det de mener er sannheten bak dokumentaren. En av deres representanter i hovedkvarteret i Los Angeles kaller Going Clear for ensidig og sneversynt propaganda bygget på løgner.

Filmen er basert på en sakprosabok med samme navn av Lawrence Wright, hvor han har samlet intervjuer med nåværende og tidligere medlemmer av kirken.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Ydmykelser

I dokumentaren hevdes det at menighetens toppsjef styrer menigheten fra et tilbaketrukket kontor i ørkenen i California. Ifølge forfatteren Wright skal lederstilen i kirken inneholde ydmykelser, innesperring og fysisk avstraffelse.

Scientologikirkens talspersoner i Norge har ikke svart på Vårt Lands henvendelser.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur