ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

Som abonnent på Vårt Land får du:

Läs mer

Savner troverdige prester i nordisk film

Filmforsker og teolog er dypt forundret over at nordiske ­filmskaperes fremstilling av prester ofte er så fjern fra virkelighetens prester. De er også lite overens med inntrykket de fleste har av prester.

ANNONSE
ANNONSE
Kultur

Førsteamanuensis ved Høgskolen i Volda, Kjartan Leer-Salvesen, har skrevet doktorgrad om læreres og presters skjønnsutøvelse. Han har skrevet masteroppgaven Fra Jesus til Kristus. Et blikk på Jesusfortellingen i filmhistorien og boken Fra glansbilde til antihelt. Jesus på film (Verbum, 2005). Når det gjelder fremstilling av prester på film og fjernsyn, deler han dem inn i følgende typiske karakterer: Sektlederen, karismatikeren, den konservative, og medvandreren.

– Den konservative og strenge prestefiguren, fjern fra befolkningen, men også fjern fra menigheten forøvrig, har vært nokså dominerende. Et typisk eksempel er den norske filmen Søndagsengler, hvor Bjørn Sundquist fremstiller nettopp en slik alvorstynget og streng prest. Presten vi møter i TV-serien Mammon, spilt av Terje Strømdahl, er enda mindre realistisk. Presten er nærmest bare puttet inn som en spenningsforsterker. Slike prester hører vi omtrent aldri fra norske prekestoler, så filmskaperne har rett og slett gjort for dårlig research. Eller de har bare valgt å tilpasse en alvorstynget prest handlingen i stykket, sier Leer-Salvesen.

Han sier det ikke er et nytt ­fenomen at prester blir karikert på film.

– Det skjer i flere av Ingmar Bergmans filmer, særlig i Nattverdgjestene, med en livsfjern og streng presteskikkelse. Fremstillingen av presten kan ha med filmskapernes egne oppfatninger av, eller fordommer mot, prester og kirken å gjøre. I filmer hvor det ellers blir lagt stor vekt på troverdighet, forundrer det meg at man kan ta så lett på det religiøse.

For å lese innholdet på vl.no trenger du et abonnement. Allerede abonnent? Logg inn

Få tilgang nå! Prøv oss gratis

  • Tilgang til alt vårt innhold på vl.no.
  • Tilgang til morgendagens avis allerede 21.15 kvelden i forveien som e-avis
  • Etter 3 uker stopper abonnementet automatisk.
  • 
Du får etter endt prøvetid et spesielt godt tilbud på et Vårt Land-abonnement

Prøv oss i 3 uker gratis Eller se flere alternativer