Kultur

Salmer som gir kirken troverdighet

Salmeboken Bli lys inneholder flere dagsaktuelle temaer med et diakonalt preg. Halvparten av bidragsyterne er kvinner.

I samarbeid med Diakon­hjemmet og Kirkens Bymisjon har Verbum forlag laget en salmebok med salmer som er ment å være et møtested mellom livserfaring og bibeltekst. Det er ikke tilfeldig at det er en samling med salmer og fortellinger fra diakonien.

– Diakonien gir kirkens ­forkynnelse troverdighet. Jesus 
er krystallklar på dette i ­Matteus 25. Der livet brenner, blir nye salmer skapt, ofte med en ­musikalsk sprengkraft som kan bære ordene langt inn i ­menneskesinnet, sier forlagsredaktør i Verbum, Hans-Olav Mørk, som har vært med i ­arbeidsgruppen som har ­samlet materialet. Han har også med ­bidrag i salmeboken.

Ut av kirkerommet

Mørk sier intensjonen med Bli lys har vært å finne frem til ­salmer som provoserer, trøster og ­maner til kamp – både salmer som alltid har gjort det, og ­nyskrevne ­tekster fra en kommende ­generasjon salme­diktere. Av 32 bidragsytere til Bli lys, er 14 kvinner. Blant dem er Anne Kristin Aasmundtveit, Heidi Strand Harboe, Ingrid Brækken Melve og Bente Bratlund. Hans-Olav Mørk er full av beundring for bidragene deres.

– Ingrid Brækken Melves 
«I det stille, tomme rom», 
er en intim aftenbønn fra et ­soverom. Det er viktig å formidle troserfaringer fra ­andre rom enn kirkerommet; fra de skjulte rommene, fra fengselet, sykehjem og fra gaten.

LES OGSÅ: Prest spurde folk om kyrkja – les svara han fekk

Bente Bratlunds «Kvar er du, Gud?», mener Mørk har et ­tilsvarende levende og ­
plastisk språk, som bryter med salmeklisjeene, mener Mørk.

– Kanskje kan kvinner ­nærme seg sårbare temaer 
med en egen teft? undrer 
Mørk.

Inn i vår tid

Blant de ­mannlige bidragsyterne, ­trekker han frem Sindre ­
Skeies «Se, mørket vinner aldri over lyset».

– Salmen, som er skrevet for Kirkens Nødhjelp, rommer både kampropet og utbrent-­heten, og den forløses inn i ­håpet om at det nytter, sier han.

– Vi har sterke, dags-­aktuelle ­temaer: flyktninger, 
inkluderende fellesskap, vern om miljøet, kamp for rettferdighet og omsorg for gate­folket i byene.

Mørk sier hele kirkens diakoni- definisjon er gjenspeilet. – Bli lys inneholder også liturgier og fortellinger om hvordan salmene er blitt til, og hvordan de har blitt brukt i diakonien, sier han.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Olav Solvang

Olav Solvang

Olav Solvang var kulturjournalist i Vårt Land i en årrekke, med særlig interesse for musikk. I 2019 utga han boka «Rytmer rett i hjertet - en beretning om den kristne populærmusikkens historie i Norge». Han anmelder populærmusikk for Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur