Kultur

Salmedobling på NRK

Salmer til alle tider dobler sendetiden på P1. – Salmeskatten er kulturarv, og jeg føler at feltet heies frem i NRK, sier programleder Kjetil Lillesæter.

Som guttunge satt Kjetil Lillesæter på loftet og hørte misjonskvinnene synge salmer i etasjen under. Det var hans første møte med den kristne sangtradisjonen. Nå leder han NRKs salmesatsing, og misjonskvinnene er hans ivrigste «groupies».

– De gir respons stadig vekk, og er en viktig del av lytterskaren, sier han.

På søndagene er det nå to hele timer med kristne salmer og sanger. Salmer til alle tider har én time på P1, og i tillegg har P1+ like lang sendetid med et program basert på lytterønsker.

Over to millioner nordmenn fulgte salmemaratonen Salmeboka – minutt for minutt.

– Det forundret meg ikke, men jeg ble glad – og jeg visste at potensialet lå der. Når vi nå får større sendeflate på P1, etter en forsøksperiode med økende lyttertall, viser det også en forståelse for satsingen oppover i NRK-systemet, sier Lillesæter.

LES MER: Salmeskatt fra Luther

Økende lyttertall

Nå har salmeprogrammene ca. 175.000 lyttere hver søndag.

– Salmer og kristen sangtradisjon handler om tilhørighet og er viktige i vår urolige tid. Det er røttene våre, og står som en stødig klippe som også knytter bånd bakover i generasjonene. Dette er en arv vi må ta med oss på veien videre, sier salmeentusiasten.

En oppvekst på Spjelkavik bedehus i Ålesund, og i kristent ungdomsarbeid, satte spor hos programlederen.

– Med årene ser jeg tydelig hvor sterkt salmematerialet preger meg, og at det er en del av en verdensvid tradisjon. Er jeg glad til sinns kan jeg plutselig gå rundt og nynne på Hvilken venn vi har i Jesus, og trenger jeg trøst kommer Deg være ære, sier Lillesæter.

Salmegjester

I Salmer til alle tider liker han å fortelle historier, aller helst gjennom gjestene han inviterer. Palmesøndag kommer skuespiller Helge Jordal, og påskedag er biskop Ole Chr. Kvarme gjest i studio.

– Helge Jordal ser på Jesus som en helt, og har et nært forhold til Alltid freidig når du går. Han snakker om opprøreren Jesus som tok opp kampen mot likegyldighet og urettferdighet, forteller Lillesæter.

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur