Kultur

Roper varsko om DAB-dekning

Selv om 99,5 prosent av Norges befolkningen kan høre DAB-radio hjemme, står store deler av landet uten dekning. – En sikkerhetsutfordring, mener kritikerne.

99,5 prosent av Norges befolkning har bosatt seg på 14 prosent av landets kvadratkilometer, ifølge SSB. Dermed kan store deler av landets fjell og vidder kan bli stående uten DAB-dekning, selv om 99,5 prosent av nordmenn kan lytte til DAB-radio hjemme.

– Hver gang infrastrukturen oppdateres, blir det vanskeligere å være i fjellområder, sier Jan Erik Reiten, leder for Turistforeningens hytter i Oslo og omegn.

Flere av Turistforeningens hytter ligger utenfor området som dekkes av DAB-utbygging. Selv om alle de betjente hyttene vil ha enten DAB- eller internettdekning, vil mange av de ubetjente hyttene miste radiodekningen når FM-nettet slukkes.

– Det er en fordel med radiodekning på hyttene, og vi har satt ut radio der det er mulighet for det. Vi er i dialog med NRK for å se om det lar seg gjøre å få DAB-dekning på flere av dem, sier Reiten.

LES MER: Halve Norge kan bli stående uten lokalradio

Også Redningsselskapet har sitt virke på steder hvor folk ferdes, men ikke bor.

– Vår erfaring er at det er bedre dekning på FM enn på DAB+. Det er lettere å opprettholde FM-dekningen når vi beveger på oss, sier Ronny Pedersen, beredskapssjef i Redningsselskapet.

Han presiserer at dette spørsmålet ikke har noen spesiell betydning for Redningsselskapets virke.

– Men det er viktig at folk holder seg oppdatert om vær og forhold når de beveger seg ved sjøen, enten ved hjelp av radio eller andre medier, sier Pedersen.

I fjor målte Nasjonal kommunikasjonsmyndighet seg frem til at DAB-dekningen tilfredsstiller kravene fra Kulturturdepartementet. Men disse sier ikke noe spesifikt om arealdekning.

LES MER: Kun halvparten er klare for DAB

Landsmøte

Fremskrittspartiets Knut Morten Johansen er av dem som frykter for sikkerheten til fjells og til sjøs når FM-nettet slukkes. I Telemarksavisa tok han sist uke til orde for at slukkingen av nettet utsettes til en har oversikt over sikkerhetskonsekvensene.

– Jeg har bakgrunn fra Forsvaret og er opptatt av sikkerhet og beredskap. Mange opplever å ikke få inn DAB+ på fjellet, og når jeg kjører gjennom Telemark opplever jeg ofte at DAB-signalet faller ut, mens FM-signalet er godt. Jeg er redd for at dette kan bli en dyrekjøpt erfaring for forbrukerne, sier Johansen.

LES MER: NRK lager nyheter for innvandrere

Han tror saken kan bli tema på Fremskrittspartiets landsmøte til helgen.

– Jeg håper og tror at vi får utsatt stengingen, så får tiden vise om det blir forsvarlig å stenge helt, sier Johansen.

Før slukking av FM-nettet ble godkjent var det et absolutt krav at de digitale radiokanalene skulle gi en innholdsmessig og teknologisk merverdi for lytterne. Senterpartiets Janne Sjelmo Nordås er langt fra overbevist om at dette kravet er innfridd.

– Det vises til undersøkelser som hevder at dekningen er god, men ofte stemmer ikke dette med folks brukeropplevelse. Når så mange melder fra om at de ikke får et godt radiosignal så mener jeg vi bør vente med å slukke FM-nettet, sier Nordås, som er stortingspolitiker for Senterpartiet fra Nordland.

Én ting er folks lytteropplevelse – en annen ting er radioens beredskapsfunksjon.

– Radioen har også en sikkerhetsfunksjon for folk som er mobile, for eksempel i forbindelse med ulykker og ras. Det er alvorlig om den muligheten forsvinner, sier Nordås.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Blir bedre

At radiodekningen er dårlig noen steder er ikke noe nytt, mener distribusjonssjef i NRK Bjarne Andre Myklebust.

– FM-nettet har like store hull som DAB+. Men dersom DAB-nettet har hvite flekker på kartet som er viktige områder å dekke, så vil vi dekke dem. Dermed kan det være vi ender med en DAB-dekning som er bredere enn FM-nettet.

Likevel opplever mange at DAB-dekningen hos dem er langt dårligere enn FM-dekningen?

– Det tar vi selvfølgelig alvorlig. Men nettet er ennå ikke ferdig utbygd og mye vil skje i løpet av året, sier Myklebust.

Les mer om mer disse temaene:

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal jobber i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur