Kultur

Rapper ikke fra foreldrene

Sophie Krüger (17) har gitt ut hip hop-låt om sex, fyll og festkultur. Musikken til foreldrene,­ Karoline Krüger og ­Sigvart ­Dagsland, hører hun ikke på.

Det vil si; når foreldrene spør henne om musikalske råd, hører hun på musikken deres.

For tiden er datteren til et av Norges mest kjente artistektepar mest opptatt av sin egen artistkarriere.

LES OGSÅ: Stor fallhøyde­ i foreldrenes fotspor

På den selvskrevne og egenproduserte hip hop-låten «Pappa$bank», som også har elementer av elektronisk musikk, rapper hun om ungdommelig festkultur og pengebruk som går over styr.

– Låten handler ikke om alle de andre, men oss som er en del av denne kulturen. Det kritiske søkelyset i låten er også rettet mot meg. Som jente syntes jeg også det var kult å bruke samme tematikk som mange mannlige rappere benytter, men som et motsvar fra jentesiden.

Deres greie

– Har du følt forventninger om å bli artist fordi foreldrene dine er det?

– Nei. Musikken deres har vært deres greie. Når mor og far har dratt for å øve eller holde konsert, har jeg ikke brydd meg. De ga meg derimot tidlig lydkort med mikrofon, så jeg kunne synge til den musikken jeg selv ønsket. Det var gøy.

LES OGSÅ: Biskop hedrer artistpar

Det førte henne senere til forskjellige garasjeband. Også elektronisk musikk. Helt annen musikk enn det moren og faren har drevet med.

– Hva syntes de om det?

– At det var helt greit. Skulle bare mangle; jeg måtte forholde meg til musikk som passet til mitt humør og min smak. Det ville dessuten vært litt kleint å prøve å etterligne musikken til foreldrene sine. Da jeg begynte med Apple-programmet Logic X Pro, et proft studio på Mac, var det forresten de som ba meg om råd.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

– Har du lært noe som helst av foreldrene dine når det gjelder det du nå satser på?

– Innstillingen til musikeryrket, og fortroligheten til å stå på scenen, er nok de en god del av årsaken til.

En musikkpublikasjon hevder Sophie Krüger er «født til å bli stjerne». Hun er ikke enig.

– Det har aldri vært noe mål å bli stjerne. I hvert fall ikke fordi foreldrene mine er artister. Derimot har jeg alltid hatt som mål å gjøre det jeg har lyst til. Og det har aldri vært å studere til lærer eller advokat. Jeg ønsker ikke å bli noe «normalt», derfor liker jeg å drive med musikk. Kanskje blir det film om noen år?

LES OGSÅ:  Disse har gått i mors eller fars fotspor

– Valgte du en hip hop-låt med tekster om fest, sex og fyll for å provosere?

– Nei. Jeg har alltid vært utadvendt. Sagt ting rett fra hjertet når jeg møter folk. Da ville det blitt merkelig hvis det ikke preget musikken min også. Jeg mener dessuten hip hop er en bra stilart for å nå ut med et budskap.

– Hva er budskapet ditt?

– Jeg vil sette ord på hvordan ungdommer opplever samfunnet vi lever i. Og hvordan unge mennesker ofte blir utnyttet.

Rastløs

Sophie Krüger har prøvd å lære seg både piano, gitar og trommer, men ga opp.

– Jeg er for rastløs til å øve. Jeg må få ut energien på andre måter, også når det gjelder musikk. Jeg fant tidlig ut at jeg kunne lage musikk på pianoet uten å kunne noter, ved bare å trykke på tangentene. Det ble min greie. Det er det jeg satser på nå; hip hop på min måte.

Sitter klare

Når vi spør foreldrene Sigvart Dagsland og Karoline Krüger om deres syn på datterens pop-satsing, har de denne kommentaren:

– Sophie har i ti år hatt sitt fullstendige og selvdrevne prosjekt, og nå er hun klar for å vise det frem. Vi har kjøpt popcorn, og sitter klare på første rad.

Les mer om mer disse temaene:

Olav Solvang

Olav Solvang

Olav Solvang var kulturjournalist i Vårt Land i en årrekke, med særlig interesse for musikk. I 2019 utga han boka «Rytmer rett i hjertet - en beretning om den kristne populærmusikkens historie i Norge». Han anmelder populærmusikk for Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur