Kultur

Pris til ‘USAs 
Erik Bye’

Kris Kristofferson (80) ­kommer til Protestfestivalen for å holde konsert og motta Erik Byes ­Minnepris. – Uten slike støtte­spillere hadde vi ikke overlevd, sier festivallederen.

Mister Protestfestival, Svein Inge Olsen, har stått frem som hardt angrepet hypokonder, men ser ut til å ha minst ni liv som festivalsjef. Han kan ikke få skrytt nok av den amerikanske superstjernen Kris Kristoffersons betydning for Protestfestivalen. I år kommer han for tredje gang.

– Han har aldri tatt fem øre for å stille opp for oss. Mannen har i alle år brukt sangene sine, og posisjonen sin, til å være en frihetsforkjemper og trøster for en hel verden. Han har sagt at tar du ordene «freedom» og «rainbow» ut av sangene hans, blir det fint lite igjen, sier Svein Inge Olsen.

LES OGSÅ: Dette kristne stevnet er verdens største festival

Frihetskraft

En strofe fra Kristoffersons låt «Me And Bobby McKee»; «frihet er bare et annet ord for ikke å ha mer å tape», har alltid vært en ledesnor for Protestfestivalen.

– Frihetstrangen er en enorm kraft. Frihet er muligheten til å følge det man i sitt indre mener er rett, selv om det går på tvers av holdninger i samfunnet. Det er det festivalen vår handler om, sier Olsen.

At en av verdens mest profilerte­ artister og skuespillere de siste 50 årene, som også har skrevet låter benyttet av Elvis, Johnny Cash, Janis Joplin, og omlag 500 andre artister over hele verden, stiller gratis på Protestfestivalen for tredje gang, er en håndsrekning Olsen tror svært få andre arrangører har opplevd.

– Det er fordi Kristofferson identifiserer seg med festivalens ønske om å stå opp mot verdens urettferdighet.

Fredselskere

I sin norske biografi om Kris Kristofferson, skriver Olsen at Kristofferson er like mye «Amerikas Erik Bye», som Erik Bye var «Norges Kris Kristofferson». Han begrunner det med at begge to i en årrekke har vært høyt aktede artister, låtskrivere, poeter, aktivister, indianervenner, fredselskere og menneskerettsforkjempere.

For 12 år siden prøvde Svein Inge Olsen og hans daværende kompanjong i Protestfestivalledelsen, Kai Erland, å få til et møte mellom Kristofferson og Erik Bye i Oslo.

– Begge så frem til å møte den andre sommeren 2004, men så ble Erik Bye syk. Før Kris sang «Don’t Let The Bastards Get You Down» i Kristiansand, sendte han en hilsen til Bye. To måneder før sistnevnte døde, sendte han en hilsen til Kristofferson, og titulerte ham med «en av dem som ikke kunne holde kjeft», sier Protestfestivalsjefen.

LES OGSÅ: De har møtt opp på Notodden hvert eneste år

Borgerlønn og religion

Et sentralt tema under årets Protestfestivalen er «borgerlønn».

– Vi tar opp hvordan man kan ha mulighet til å leve livet slik man mener er rett, uansett hvilke forutsetninger man har.

To andre tema som tas opp, er skam og ulikhet, som Olsen minner om er nært relatert til ufrihet. Det siste sier han også gjelder ­religion, som hvert år blir diskutert på festivalen.

– Den viktigste grunnen til at vi tar opp religiøse spørsmål, er at ingen har rett til å ta troen fra andre, sier Svein Inge Olsen.

Klamrer seg fast

En nygift Svein Inge Olsen har reist rundt med sin finske kone for å snakke om årets festival. Han sprudler av overskudd, selv om festivalen han styrer går med underskudd. Etter at de i fjor mistet statsstøtten på flere hundre tusen kroner fra Norsk kulturråd, uttrykte i fjor Olsen overfor Vårt Land stor bekymring for hvordan det skulle gå med festivalen. Likevel presenterer de i år – ifølge Olsen – «den mest topptunge deltakerlista siden 2002».

– Vi klamrer oss fast, og har inntil nå så vidt overlevd fordi et knippe støttespillere ikke svikter oss. Så lenge viktige og sentrale talerør for så vel politikk som kultur stiller opp gratis for oss, fatter jeg håp. Men jeg har fremdeles en dyp bekymring for hvordan det skal gå videre. Vi trenger en Nordisk verdifestival som dette, sier Svein Inge Olsen.

Les mer om mer disse temaene:

Olav Solvang

Olav Solvang

Olav Solvang var kulturjournalist i Vårt Land i en årrekke, med særlig interesse for musikk. I 2019 utga han boka «Rytmer rett i hjertet - en beretning om den kristne populærmusikkens historie i Norge». Han anmelder populærmusikk for Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur