Kultur

Prinsen av hiphop

David Grytten (19) er akkurat ferdig med videregående, men er allerede blitt et kjent navn i Norges hiphop-miljø.

– Jeg oppdaget ikke hiphop før i syvende klasse på barneskolen, forteller David Grytten.

Da hørte han for første gang en låt av MF DOOM, som er MC og produsent i gruppa Madvillain.

– Jeg hørte igjennom hele sangen og kom til slutten hvor det var et langt parti med bare scratching. Da jeg hørte det, ble jeg sittende med åpen munn fordi det var så utrolig kult, sier Grytten.

LES FLERE INTERVJUER I DENNE SERIEN: #ungetalenter

Beats

Faren hans, forfatteren Frode Grytten, er kjent for å ha en stor platesamling, så det forundrer vel ingen at sønnen også fattet interesse for musikk. ­David Grytten er hovedprodusent i det kreative kollektivet Hester V75. Her lager han musikken for gruppen ved å samle beats og lyd.

I femte klasse, da de andre hørte på popmusikk som Katy Perry, låste Grytten seg inne på rommet sitt og hørte på post-punk.

– Da tror jeg at pappa ble litt bekymret, ler han.

Han ble med i buekorps som liten gutt, men syntes ikke at det var så gøy og sluttet etter få år. Han hadde også mange år privatlærer i piano.

Følg oss på Facebook og Twitter!

På nettet

Etter å ha oppdaget hiphop begynte Grytten å prøve seg fram med å lage beats selv for å få til en lignende lyd. På en fest møtte han Valder, som free­stylet og var veldig flink.

– Jeg tenkte: Han vil jeg lage beats med! sier Grytten.

Deretter kom flere med i gruppa­ som skulle kalle seg Hester V75. De begynte å lage musikk, laste det opp på internett og dele det med vennene sine. Etter hvert ble musikken bedre og mer seriøs og plutselig hadde folk i hele landet hørt musikken deres.

– Ideelt så vil jeg jo kunne leve av musikken, men jeg har alltid ment at det viktigste er å lage musikk som er skikkelig gjennomført og bra. Det er ikke så viktig med penger, men heller å lage album som folk får et forhold til og som de vil gjøre om og om igjen, sier Grytten.

Valgjournalist

David Grytten er en av tre ungdommer som er hyret inn av NRK Hordaland og Bergensavisen som valgjournalister i sommer. Under emneknaggen #ViBestemmer analyserer de valgdekningen og tvitrer ivrig igjennom kommunevalgkampen.

Etter sommeren skal Grytten begynne å studere juss ved Universitetet i Bergen. På videregående var han redaktør for ungdomsmagasinet Frekvens.

– Jeg kunne egentlig tenke meg å jobbe som journalist, jurist­ ­eller advokat. Men musikk skal jeg alltid gjøre.

– Hva er det vanskeligste med det du holder på med?

– Vi er mange, så vi har alltid intensjoner om å øve sammen og legge opp en plan for konsertene måneder i forveien, men av en eller annen grunn så ender vi alltid opp med å øve i uken før. Så sitter jeg der med laptopen min og febrilsk prøver å sette alt sammen før vi går på scenen. Det er en litt rar dynamikk siden vi både er gode venner og jobber sammen.

– Hva er det største du har oppnådd?

– I juni hadde vi lansering av vårt kreative kollektiv, plateselskap og overordnet arrangør som heter Vibbefanger. Festen ble utsolgt, og folk prøvde å snike seg inn. Vi fikk til alt på så mange plan. Før vi skulle spille siste sangen vår så kunne vi kjenne at det kokte fra publikum. Da gikk så klart brannalarmen. Men det var likevel det utroligste jeg har opplevd.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur