Kultur

Påskesalmene oppstår på ny

Salmeskatten fra påske, Kristi himmelfart og pinse presenteres på ny innspillling med Oslo domkor, dirigert av Terje Kvam.

– Kan påskesalmene ta opp konkurransen med julesangene, kirkemusiker Terje Kvam?

– Julen er uslåelig som kommersielt tiltak, der møter vi sangene overalt – hele tiden. Men rikdommen i påskesalmene er helt på nivå med julen. De store, musikalske verkene rundt påske legger mest vekt på pasjonen, fra Bach til Penderecki. Lidelseshistorien er noe vi (og de store komponistene) forstår, og kan identifisere oss med. Oppstandelsesmysteriet klarer vi ikke å fatte. Det kan være en grunn til at mange av de store påskeverkene ender med langfredag.

Men påskesalmeskatten er rik og får sine høydepunkter rundt oppstandelsen og 1. påskedag.

LES MER: Åge Haavik har voktet salmene – kirkens smykkeskrin

Nå kommer du og Oslo domkor med påskesalmeplate – som varer helt til pinse?

– Ja, endelig. Opptakene har ligget i skuffen i ti-tolv år. Det var tenkt som en serie på ti innspillinger som skulle ta for seg hele kirkeårets salmer. Tre er allerede utgitt: salmer til faste og pasjon, alle helgens dag og jul. Denne utgivelsen (CD nr. 4 og 5) presenterer påske, Kristi himmelfart og pinse.

Ble det et positivt gjenhør?

– Jeg var kjempenervøs, men ble positivt sjokkskadet. Teksttydeligheten er veldig god, hvert eneste ord kan skilles ut, og tolkningene kan jeg fortsatt stå for. Variasjon er viktig for at salmesangen skal blomstre, her har vi med de mest høyreiste og majestetiske påskedagssalmer – og ballader og enkle viser. Trond Kverno har vært uhyre viktig for prosjektet, som hovedleverandør av nye satser.

LES MER: Salmekomponist Trond Kverno får ærespris

Er det en salme du vil fremheve?

– Påskenattssalmen Herren af søvne oppvåknet, oppsprang har fått helt ny drakt, med kontrabass og gitar. De enkle og stillferdige omkvedene får også følge av Atle Sponbergs dekadente café-fiolin. En fantastisk flott ballade.

Hvordan står det til med salmesangen i norske kirker?

– Jeg er litt bekymret for hvordan salmeskatten tas vare på. Salmene må levendegjøres, det er viktig at orgelspillet er vokalt. Orgelet må synge med. Jeg håper at denne innspillingen kan være et lite bidrag til en renessanse for salmesangen.

Hva er hellig for deg?

– 1. juledag, langfredag og 1. påskedag. Og Bachs Matteuspasjon er det nærmeste jeg kommer et gudsbevis.

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur