Kultur

Organist-debut som åtteåring

Organist og komponist Harald Gullichsen spilte til sin første gudstjeneste da han var åtte. I dag fyller han 70 og blir feiret i Skien og Elverum, de to stedene han virket lengst. I Salmeboken har han laget 16 av melodiene.

I går var gudstjenesten i Skien kirke fylt med musikk av Harald Gullichsen, til helgen skjer det samme i Elverum kirke.

– De fjorten årene Harald Gullichsen var kantor i Elverum har satt spor, forteller nåværende kantor, Ole Andreas Fevang.

– Sammen med Harald Gullich­sens 70 årsdag, feirer koret Cantate Domino 40 år. (Senere i høst feirer de med Mozarts Requiem). Mye av det Gullichsen bygde opp av kor og musikalsk virksomhet er fortsatt bærebjelker i den kirke­musikalske virksomheten i ­Elverum, sier Fevang som søkte­ Elverum på grunn av denne rike tradisjonen.

OLAV EGIL AUNE TRAFF MAREK JANOWSKI: Han er den siste av de største i sin generasjon.

Kortradisjon

– Da Gullichsen kom til Elverum som ung organist, stod det ikke én eneste korsanger og ventet. 14 år senere­ hadde han skapt et av Kirke-Norges største kormiljøer. Og mye av det han komponerte her, har preget kirkemusikken nasjonalt, mener Fevang.

Harald Gullichsen er ikke en mann som roper om oppmerksomhet rundt jubileet sitt.

– De smule talenter jeg har fått av min Himmelske Fader, har jeg etter beste evne prøvd å gi videre, sier jubilanten.

– Markeringen i Elverum vekker mange gode minner, og var på mange måter de rikeste årene i mitt kirkemusikalske liv, uten forkleinelse for de 25 årene i Skien, legger han til.

LES MER: Om kirken ikke snakker om helvete, bør ­kunsten gjøre det

Salmebok-komponist

Fra 1969 bygde Gullichsen opp både barne-, ungdoms- og voksenkor. Hans eget rekrutteringsarbeid førte til etableringen av Cantate Domino i 1976. I denne perioden stod Gullichsen i spissen for fremførelser av alle Bachs pasjoner, Händels Messias og en rekke andre, store kirkemusikalske verk i småbyen ved Glomma. Sammen med Hovland og Kverno ble han en av de fremste representantene for det som ble kalt «hymn explotion». Gullichsen har tonesatt 16 tekster i Salmeboken (av blant andre Eyvind Skeie og Svein Ellingsen), mange av ­melodiene ble til på Elverum.

Gullichsen har sin egen formening om hva som er store kirke­musikalske opplevelser.

– Å sitte som gudstjenestedeltager i Nidarosdomen (eller hvilken kirke som helst) og høre at min egen salmemelodi lever og er tatt i eie av menigheten, er en mektig opplevelse, forteller han.

LES MER: Hvem har makt over barnas tro?

Orgeldebut

Som prestesønn var Harald Gullichsen tidlig med i kirken.

– Allerede i fireårsalderen fikk jeg prøve meg på orgelet i Ingedal kirke. Når gudstjenesten var over, slapp jeg til mens min far gjorde seg ferdig. Jeg tror han somlet litt ekstra noen ganger, forteller han.

Som åtteåring spilte han til gudstjeneste.

– Men jeg rakk ikke ned til pedalene, ler han.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Oratorium

Han har også drevet mye med radio, gjort en rekke plateinnspillinger og konsertert i inn- og utland. Nå gleder han seg til at oratoriet Du fornyer jordens ansikt snart skal fremføres i Sofienberg kirke, og under Hovland-festivalen i Fredrikstad domkirke.

– Svein Ellingsens tekst tar opp ødeleggelsen av vår klode, et engasjement jeg deler. Men verket er også en lovprisning av skaperverket – og en bønn om at det vi har ødelagt skal få blomstre igjen. Mange vil kjenne igjen min klangverden og formen med røtter i barokken, men her finnes også jazz, impresjonisme, chant og gregorianikk, sier Gullichsen.

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur