Kultur

Oppdatert standard­verk

Du behøver ikke reise til Cuba for å ha glede av Dette er Cuba. Alt annet er løgn.

ANMELDELSE: Dag Hoel og Vegard Byes standardverk om Cuba ble første gang utgitt i 1996. Nå er boken kommet i 7. utgave, og det viser at interessen for boken ikke har fortapt seg på disse nesten 20 årene. Den er jevnlig blitt tilført nytt materiale, og til denne siste utgaven er etterordet nyskrevet. Selv om mange synes utviklingen på Cuba i retning av mer markedsliberalisme går altfor sakte, skjer det tross alt en utvikling – som er fanget opp i boken.

Tittelen Dette er Cuba. Alt annet er løgn inneholder et paradoks i den forstand at Cuba har en så mangslungen historie at man lett kan slå i hjel historiefremstillinger og historiske sannheter ved å vise til annet materiale.

Forfatterne favner vidt

Det bombastiske «Alt annet er løgn» fungerer som en smilende inngangsport til en historiebok som pløyer dypt både i øyas historie og i cubanernes sjel.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Som juristen Negro sier: «Dette er Cuba. Alt annet er løgn. Vår tilværelse er mer preget av overlevelse enn liv. Vi har utviklet en evne til å leve fra dag til dag og trylle fram fantasifulle løsninger på de evige vanskelighetene.»

Dyrkes ikke

Boken lar oss møte et utall mennesker som overlever, som takler vanskelighetene på Castros Cuba. Mange av dem er svært kritiske til den gamle opprører, men Fidel Castro har også tilhengere som fortsatt hyller ham for revolusjonen og for selvstyret som ble Cuba til del. Men Castro dyrkes ikke. Selv hans tilhengere ser feilene han har begått, egenrådigheten som ville ødelagt de fleste land der den øverste sjefen var så vilkårlig når store avgjørelser skulle tas og pålegges folket.

Dette er Cuba er velskrevet og godt fortalt, boken er så omfattende at det er vanskelig å etterlyse noe som helst, og forfatterne er kunnskapsrike og har investert masse arbeid i å levere solid bakgrunn og dokumentasjon for egne meninger. Boken vil bli stående i mange år som standardverket om Cuba, og selv når Castro-generasjonen er borte og amerikanske dollar igjen strømmer fritt over øya, vil den ha stor verdi.

Til 8. utgave bør forlaget koste på seg en korrekturleser.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur