Kultur

NRK vil gjøre døden morsom

Søndag er det NRK-premiere på Døden, en feelgood-serie om livets siste stopp. 
– Vi vil vise at døden også kan være morsom, sier regissørene.

– Vi må kunne behandle døden som et hvilket som helst annet tema, sier Eivind Tolås.

Dermed har den nye serien Døden, der Tolås har hatt både idé og regi, blitt en feelgood for hele familien.

– Døden som feelgood, er ikke det et paradoks?

– Vi har brukt feelgood som en arbeidsmetode, ved å lete etter de positive sidene framfor de mørke. Når målsetningen er å være oppbyggelig og ikke nedbrytende, har paradokset vært et viktig verktøy, sier Tolås.

FØLG OSS PÅ: Facebook og Twitter

Respekt og humor

Serien, som er produsert av Flimmer film, har premiere på NRK1 i morgen. Temaet døden skal utforskes fra ulike vinkler. Både den fysiske døden, livet etter døden og døden i kunst, politikk og næringsliv vil bli belyst gjennom fem timeslange episoder. Produksjonsselskapet har besøkt 25 land, og snakket med alt fra forskere til fotballspillere.

– Vi ønsker å se på døden både med respekt og forsiktighet, og samtidig være nysgjerrige, undrende og åpne. Vi vil være uredde, og vise at døden også kan være morsom, sier episoderegissør Paulo Chavarria.

Han mener vi har snakket mye om hvor viktig det er å snakke om døden, uten at vi nødvendigvis har snakket om selve døden.

– Kanskje fordi vi ser på døden som avskåret fra livet, og at vi syns det er et paradoks å kunne snakke om døden på en positiv måte, sier Chavarria.

Barn reagerer ikke

I Døden følger vi Peter (43) og Tonje (8), spilt av André og Emilie Ellefsen. Episoderegissør Stian Indrevoll tror de to hovedpersonene vil gjøre serien mer tilgjengelig for et yngre publikum.

– Vi vil skape identifikasjon til Peter og Tonje, og tror det vil gjøre programmet mer familievennlig.

Eivind Tolås tror det er lett å tenke at unge seere ikke tåler like mye som voksne.

– Når vi har testet serien på yngre seere, viser det seg at de ikke reagerer sterkt på det vi voksne reagerer på. Vi som har levd en stund og opplevd vanskelige ting, bygger opp et helt byggverk av egne problemer som vi projiserer over på de som ikke har levd like lenge, uten at vi nødvendigvis trenger å gjøre det.

Tolås forteller at hans seks år gamle bonusdatter satt ved siden av ham da han så igjennom en episode av serien der vi blant annet får se lik bli brent under en åpen kremasjon i Katmandu.

– Serien er egentlig ikke ment for så små barn, men hun reagerer ikke på disse bildene i det hele tatt. Ikke før hun får se bilder fra en åndefestival i Taiwan, der folk bruker månedsvis på å lage forseggjorte offergaver i papir, forteller Tolås.

At de til slutt tente på de kunstferdige offergavene, ble vanskelig å svelge for seksåringen.

– Hun kunne ikke skjønne hvordan de kunne gjøre noe så forferdelig, sier Tolås.

Vil gi innsikt

Det er ikke tilfeldig at serien har fått tittelen Døden – ein serie om livet.

– Vi ønsker å integrere liv og død litt tettere for å gjøre døden mindre farlig. Vi spiser døden, hvorfor skal vi være så redd for den? sier Paolo Chavarria.

Regissørene håper programmet kan hjelpe andre til å lettere leve med både sin egen og andres død.

– Det du kjenner, er du ikke så redd for, sier Eivind Tolås.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur