Kultur

NRK stanset kritikk

NRK ba Hans Olav Tungesvik trekke en uttalelse i programmet Sangtimen der han stilte seg kritisk til nedleggelsen av programmet.

Nå har psykiateren og den tidligere stortingsmannen Hans Olav Tungesvik startet en landsomfattende underskriftsaksjon for å bevare programposten. Sangtimen har vært sendt hver søndag siden 1993. Initiativtakerne er Gunstein Draugedalen. Eyvind Skeie, Gunnleik Seierstad, Åse Gunhild Woie Duesund og Hans Olav Tungesvik.

«Folkerørsle»

15. februar var Tungesvik gjest i programmet. Mot slutten av sendingen uttrykte han et håp om at det vil bli en folkebevegelse mot nedleggelsen av Sangtimen.

– Fredag før sending ble jeg oppringt av NRK og bedt om å trekke mine uttalelser i forbindelse med nedleggelsen. De sa det ikke var ønskelig med et slikt initiativ i programmet, forteller Tungesvik.

LES OGSÅ: Musikken taper i NRK

Dette er uttalelsen som ikke ble sendt: «Når no Nils Abrahamsen har annonsert at ha kjem til å leia sin siste Songtime 26. april, vil eg nytta høvet til både å takka og gi uttrykk for eit ynskje som eg er sikker på at svært mange tusen menneske deler med meg, nemleg at Songtimen må halda fram i noverande eller lett justert form. Er det tvil i NRK om dette, burde me kanskje starta ei folkerørsle til vern om Songtimen. I alle fall kan me gi uttrykk for vår meining til NRK-leiinga»

Ikke godt nok

NRK argumenterte overfor Tungesvik på samme måte som kanalsjef i NRK P1, Jon Branæs, gjorde i gårsdagens Vårt Land. Sangene fra Sangtimen vil bli å høre i andre programposter, og «i løpet av få år» vil et nytt program være utviklet til erstatning for Sangtimen.

Tungesvik er ikke beroliget av kanalsjefens forsikringer.

– Litt her og litt der gir ikke den samme opplevelsen som i Sangtimen, sier han.

I forbindelse med at programleder Nils Abrahamsen fyller 70 år og går av med pensjon, har NRK vedtatt å legge ned programposten.

– Dette finner svært mange av oss meningsløst. Derfor vil vi nå starte en landsomfattende aksjon for å samle størst mulig oppslutning om et krav om at programposten skal fortsette. NRK sier de tar sikte på å få inn mer av den norske sangskatten i andre programposter, men det er ikke godt nok. Denne programposten har gjennom 24 år utviklet seg til å bli nærmest en institusjon, sier Tungesvik.

LES OGSÅ: Kommersielt knefall

Sangskatten

Åse Gunhild Woie Duesund er tidligere stortingsrepresentant fra Aust-Agder. Pensjonisten sluttet seg til protestaksjonen så fort hun hørte om den.

– Jeg synes det er et flott program til glede for veldig mange mennesker. Vi vet jo at vi kan oppnå noe hvis mange nok sier ifra. Programmet innholder mange sanger jeg kjenner fra barnsben av. Det er en sangskatt som må tas vare på videre. Jeg synes også det er artig med intervjuene der folk forteller fra sine egne liv. Folk som deler sin livserfaring og knytter sangene opp til hendelser i livet gjør det ekstra spennende, sier Duesund.

– Men NRK lover at sangene skal bli med over i andre programmer. Holder ikke det?

– Det kan aldri bli det samme. Mitt inntrykk er at folk er veldig fornøyd med Sangtimen. En god tradisjon bør en ikke ta vekk. Hadde det vært slik at lyttertallene gikk dramatisk ned, skulle jeg skjønt det.

Kjempejobb

– Nå runder programleder Nils Abrahamsen 70 år. Er ikke det en naturlig anledning til å si stopp?

– Med den nye pensjonsloven har han full mulighet til å fortsette. Alder er ingen hindring. Han har gjort en kjempejobb. Uansett er det mange som kan være gode arvtakere, sier Duesund.

LES OGSÅ: Frykter at norsk sangtradisjon forsvinner

Hun viser også til den store oppslutningen om NRKs salmemaraton.

– Det viser at folk synes det er flott med sangskatten. Det er mange ikke minst på institusjoner som hører på dette. Sangtimen gir en flott morgenstund som mange har glede av, sier Duesund.

– Kunne ikke svare på kritikken

NRK forsvarer sin inngripen i Sangtimen med at de ikke vil slippe til kritikk uten mulighet til å svare på den.

Kanalsjef Jon Branæs i NRK P1 forsvarer redaksjonens inngripen mot kritiske uttalelser fra Hans Olav Tungesvik i programmet Sangtimen. Det var under en rutinemessig gjennomhøring av programmet før sending at redaksjonssjef Henning Olstad tok kontakt med Hans Olav Tungesvik. De ble enige om at Tungesviks uttalelser skulle tas ut av programmet.

– For det første var uttalelsen av en slik karakter at den krevde tilsvar. Uttalelsen kom på et tidspunkt da skjebnen til programmet ikke var bestemt. Det ville være vanskelig å redigere inn et tilsvar i et program som skal handle om sang og musikk. For det andre er det ikke god redaksjonell praksis at et program handler om at programmet skal fortsette eller ikke, sier Branæs.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur