Kultur

NRK satser stort på klassisk

NRK Klassisk var den første av mange nisjekanaler på norsk radio. Nå satser de stort med egen morgensending, daglige konsertoverføringer og dobling av journalistisk innhold.

Bilde 1 av 2

– Vi skal speile norsk musikkliv, og de nye sendeflatene og flere programskapere gjør at vi kan styrke det samfunnsoppdraget betydelig, sier kanalsjef Ragnhild Veire som ønsker å skape en mer åpen og aktuell kanal.

LES OGSÅ: Sender FM-radioer til Kamerun

Storsatsing

– Vi har gjort målrettede lytterundersøkelser og vet at 14 prosent er interessert i klassisk musikk. På ukebasis når vi 1,67 prosent av befolkningen, og flest i helgene. Nå kommer vi med et tilbud som vi håper kan gjøre oss til fast følge også gjennom ukedagene. Vi øker sendeflaten kraftig, Ring inn musikken med lytterønsker er blitt daglig, mandag har vi premiere på Ettermiddag med Gro (Skoland), på nyåret kommer vi med tretimers aktuell morgensending med nyhetsoppdateringer og den ukentlige konsertoverføringen skal bli et daglig tilbud, sier hun.

Hun understreker at vi har et stort knippe norske talenter innen klassisk-feltet, og de skal få slippe til.

– Et viktig kriterium for valg av konserter vi skal formidle, vil være innslaget av norske utøvere. Men vi vil også formidle det beste fra konsertsaler ute i verden, via vårt samarbeid med andre europeiske kringkastere. Vi vil fortsatt ha fokus på ny norsk musikk med journalistikk og formidling, og ikke minst: vi vil speile musikklivet i hele landet. I tillegg til Kringkastingsorkesteret, vil vi samarbeide med et bredt utvalg av norske orkestre, sier hun.

LES MER: – Nisjekanalene svekker dybden

Dobling

Programstaben blir mer enn fordoblet fremover.

– Vi skal tilby mer enn spillelister, og har ambisjon om å doble innslaget av journalistisk innhold, forteller hun.

– Klassisk musikk er noe som trigger følelser, det ser vi på responsen på et godt, gammelt konsept som Ring inn musikken. Det er vårt mest populære program, og gir direktekontakt med lytterne. Klassisk musikk påvirker oss, den trigger flere rom i hjernen – og gir opplevelser vi får behov for å dele med andre, mener Ragnhild Veire.

Leder i Komponistforeningen, Jørgen Karlstrøm, håper den nye satsingen også vil omfatte et løft for ny, norsk musikk.

– Det har vært en bekymringsfull utvikling i forhold til egenproduksjoner av norsk musikk. Her har NRK fortsatt et samfunnsoppdrag, og for tiden har vi en rekke komponister og utøvere med internasjonal suksess. Det bør gjenspeiles i musikken NRK formidler, og bør få sitt fortjente løft i nysatsingen, mener han.

Han viser til at P2 har 36 prosent norsk musikk, men av denne andelen er bare 1/5 fra norsk komponist eller tekstforfatter.

– Og det har vært en negativ tendens over år, jeg håper NRK nå vil fremme samtidsmusikken i større grad. I dag reflekteres ikke aktivitetsnivå og kvalitet på ny norsk musikk i NRKs sendeflater, sier Karlstrøm.

Han advarer også mot å nisjifisere for mye.

– Det er en fare for at man splitter noen kulturuttrykk – som klassisk, jazz og folkemusikk – i så smale nisjer at de mister oppmerksomhet. Samarbeidet med P2 er viktig, den når tross alt litt bredere, sier Karlstrøm.

LES OGSÅ: Hvor mye veier alt vi har laget?

Fast lytter

Knut Olav Åmås har et engasjement for klassisk musikk, og har ytret seg om temaet. Han er flittig bruker av P2, og hører på NRK Klassisk, gjerne når de har samsending. Han håper satsingen vil gi mer tematisk innhold, og ikke mer løst snakk.

– Det er en terskel til klassisk musikk, som også NRK kan være med på å senke. Jeg tror at god informasjon opp mot musikken er viktig. Korte introduksjoner som presenterer komponist og musikk i en historisk kontekst – og gjerne et gløtt inn i hva utøverne tenker om det de formidler. Klassisk musikk er noe som må pakkes ut og dekodes på riktig måte, både i konsertsammenheng og på radio, for å nå ut til flere, sier Åmås som håper at klassisk musikk ikke forbeholdes en nisjekanal, men fortsatt får god plass på P2.

LES OGSÅ: Juleevangeliet slik folk «prekær» i Fredrikstad

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur