Kultur

Når Amund blir Amanda

Tvillingene Amund og Amanda får en idé: Hva hvis de bytter klær, så blir Amanda gutt og Amund jente? ­Harald Nortuns nye barnebok­ Eksperimentet­ handler om å overskride kjønnsrollene.

Mens de sitter på toget på vei til besteforeldrene, bestemmer tvillingene Amund og Amanda seg for å gjøre et lite eksperiment. De bytter klær og gir seg ut for å være hverandre.

– Både Amund og Amanda er litt atypiske for sitt kjønn, og passer ikke inn i det tradisjonelle kjønnsrollemønsteret. Amund er tenksom og grubler mye, mens Amanda er spontan og direkte, forteller Harald Nortun, som har skrevet Eksperimentet.

Han har lenge ønsket å skrive om en person som overskrider kjønnsrollene, og boka er beregnet for barn i alderen ni til tolv år. Nortun skriver ingenting om hvor gamle Amund og Amanda er, men har tenkt at de er rundt elleve år.

– Det er et tidspunkt der identiteten ikke er helt på plass ennå, sier Nortun.

Trives ikke

Mens han holdt på å skrive boka, kom dokumentarserien «Født i feil kropp» på NRK og en stor debatt om kjønnsskifte ved hjelp av hormonbehandling, også for barn. Selv om han ikke nevner dette eksplisitt i boka, innrømmer han at Eksperimentet kan leses som en fortelling om transkjønn.

– Amund trives ikke i den tradisjonelle gutterollen, og vil teste ut hvordan det er å framstå som jente. Hva dette egentlig betyr, er litt åpent, og jeg ønsker ikke å være entydig, sier Nortun.

LES OGSÅ: Kjønnsskifte splitter konservative kristne

– Han gir delvis uttrykk for at det er en test fordi han ønsker å bli skuespiller. Men når eksperimentet blir avslørt, glemmer han å nevne skuespillerdrømmen, og dermed virker den biten mer som en unnskyldning. Når spillet avsløres, ser det heller ikke ut til at dette er noe han vil slutte med.

Hvem, ikke hvorfor

Silje Hernæs Linhart jobber med en doktorgrad om transidentiteter i litteratur for barn og unge ved Universitetet i Oslo. Hun sier at det har kommet en god del bøker som omhandler dette temaet de siste årene.

– Det er interessant at boka er for såpass unge lesere, det er vanligere at dette behandles i ungdomsbøker, sier Linhart.

Hun har lest Eksperimentet og var i utgangspunket litt skeptisk til at boka lanseres fra forlaget som en «klassisk forviklingshistorie med alvorlige undertoner».

– Forviklinger blir ofte framstilt på en komisk måte. Humor er ikke negativt i seg selv, men når det handler om transidentitet, blir det viktig hvordan humoren manifesterer seg. Vi har en lang tradisjon for å le av menn som kler seg i kvinneklær, og derfor bør det være en humor som ler med og ikke av hovedpersonen, sier Linhart.

Hun legger til at hun synes dette er fint balansert i Nortuns tekst.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Lek er naturlig

Linhart understreker at det ikke er uvanlig at utforskingen av en annen kjønnsidentitet begynner med et eksperiment i fortellingen, og syns det er positivt at det ikke legges skjul på at dette er hovedpersonen Amunds ønske. Hennes undersøkelser viser at fortellingene som oftest handler mer om hvem disse personene er og ikke hvorfor de har blitt sånn.

– De fleste av bøkene jeg har undersøkt, går ikke dypt inn i ­hovedpersonens motivasjoner. Det kan ha noe å gjøre med at karakterene ikke alltid helt vet hvorfor selv, heller. Når det handler om barn, er lek en ­naturlig måte å utforske kjønn på.

Fra innsida

Amund har synsvinkelen i boka fordi Harald Nortun ville at vi skal se fortellingen gjennom øynene til den som opplever det. Søsteren Amanda har ikke et like reflektert forhold til kjønnsbyttet.

– Hun er likevel en pådriver­ for at de ikke skal avsløre ­eksperimentet. Amanda finner seg godt til rette med å gi seg ut for å være gutt, forteller Nortun.

Når tvillingene skifter rolle, blir de mer stereotype i oppførselen.

– Jeg tror det er ideer vi har i hodet som styrer hvordan vi oppfører oss, hva slags forventninger vi har til de ulike kjønnene, sier Nortun.

Alminneliggjøring

I sin doktoravhandling ser Silje Hernæs Linhart på hvordan ny tekning i samfunnet om kjønn har funnet vei inn i barnebøkene, og Lindhart mener hun kan se at Eksperimentet er skrevet i dag.

– Det handler om måten Amund tenker på. I slutten av boka lurer han på om han kanskje er noe midt i mellom gutt og jente. Denne muligheten hadde ikke barn vært klar over tidligere. Det har nok å gjøre med at det har blitt mer vanlig å tenke mer nyansert rundt kjønn.

Hun mener også at Eksperimentet er et eksempel på at en fortelling om en gutt som ønsker å være jente ikke trenger å være kontroversiell.

– Vi kan derimot se en alminneliggjøring i denne fortellingen. Jeg har lest andre bøker som framstiller slike hendelser som mye mer dramatisk og alvorlig.

Linhart har funnet at temaer som ensomhet og skam går igjen i mange av bøkene som handler om transidentiteter.

Spekulerer i kjønnethet

Kristin Ørjasæter, direktør ved Norsk barnebokinstitutt, tror barnebokforfattere er bevisste på kjønn når de skriver.

– Noen vil jobbe med ambisjon om at gutter og jenter har de samme mulighetene, andre er mer opptatt av hvilke begrensinger kjønnsrollene skaper.

Hun syns det derimot er trist at det gis ut bøker som skaper skiller mellom kjønnene.

– At det gis ut kokebøker for gutter og jenter, med forskjellige omslag, er veldig betenkelig. Deler av forlagsbransjen spekulerer i kjønnethet blant småbarn, og gir ut rosa og blå bøker som skal være tilpassa ulike kjønn. Det syns jeg er trist, sier Ørjasæter, som samtidig understreker at mye av det som blir utgitt, særlig av skjønnlitteratur, ikke er preget av den kommersielle tankegangen på denne måten.

Naturlig

I et samfunn med mye oppmerksomhet rundt kjønn og utseende, syns Ørjasæter­ at det er naturlig at også barnelitteraturen tar for seg ulike­ kjønnsroller.

– Om slike fortellinger er vellykkede, kommer an på om det er et programskrift eller et ­litterært verk.

Karakterene i boken:

Amund er stille og sjenert, liker bedre å chatte og lese blogger enn å spille dataspill, og drømmer om å bli skuespiller. Han trives ikke i den tradi­sjonelle gutterollen, og har lenge tenkt at han vil prøve å være jente.

Amanda er utadvent og direkte. Hun liker filmer og spill om bilkjøring og skyting, og er tøff på fotball­banen. Fordi hun sølte maling i håret har Amanda måttet klippe seg kortere enn tvillingbroren.

Les mer om mer disse temaene:

Ane Bamle Tjellaug

Ane Bamle Tjellaug

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur