Film

Nå kommer de nye aldersgrensene

Samtidig vraker Kulturdepartementet forslaget om at TV-programmer og filmer med 18-årsgrense kun kan sendes på TV etter klokken 23.

Fra 1. juli utvider Kulturdepartementet beskyttelsen av mindreårige mot skadelige og skremmende bildeprogram til alle de viktigste plattformene for levende bilder. De innfører også nye og mer graderte aldersgrenser.

Aldersgrensene «tillatt for alle», 15 år og 18 år blir videreført. I tillegg endrer Kulturdepartementet grensene fra 7 år til 6 år, 11 år til 12 år og innfører i tillegg en ny aldersgrense på 9 år.

– Den nye aldersgrensen på 12 år er den mest betydningsfulle endringen. Mange amerikanske filmer er innrettet mot deres grense på 13 år. Det har vakt reaksjoner at for eksempel Hunger Games-filmene har fått 11-års aldersgrense i Norge. Når denne grensen heves til 12 år vil det være et riktigere nivå for denne typen ungdomsfilmer, sa redaktør Rune H. Rasmussen i Barnevakten til Vårt Land da de nye aldersgrensene ble foreslått.

LES OGSÅ: Aldersgrensene på film stuper

Flere plattformer

Den nye loven for «beskyttelse av mindreårige mot skadelig bildeprogram» omfatter ikke bare kino, men også fjernsyn, strømmetjenester og filmsalg og -leie både på nett og i fysisk format.

– Vi forenkler og oppdaterer reglene i film- og videogramloven og i kringkastingsloven. De nye reglene vil gjelde på tvers av teknologiske plattformer, sier kulturminister Thorhild Widvey.

Ikke utvidet vannskille

Kulturdepartementet foreslo også et eget 18-årsvannskille kl 23.00. Vannskilleprinsippet er ­reglene som sier at tv-innhold som kan være skadelig for barn og unge under 18 år, må sendes etter klokken 21.00.

Dette går departementet nå bort fra, etter at flere instanser i høringsrunden påpekte at det er lite behov for et eget 18-årsvannskille og at forslaget vil kunne medføre uheldige begrensninger i den redaksjonelle friheten og i publikums rett til informasjon.

– Vi har her valgt å lytte til responsen i høringen og legger til grunn at informasjonsplikten om aldersgrense og vannskillet kl. 21.00 gir et tilstrekkelig vern mot skadelig innhold. Vi går derfor ikke videre med forslaget om et eget 18-årsvannskille, sier Widvey.

Les mer om mer disse temaene:

Ane Bamle Tjellaug

Ane Bamle Tjellaug

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Film