Film

– Mye mer enn jeg hadde håpet på og drømt om

I natt vant Morten Tyldums The Imitation Game Oscar for beste tilrettelagte manus.

The Imitation Game var nominert til hele åtte priser under nattens Oscar-utdeling, men måtte nøye seg med prisen for beste tilrettelagte manus. Men Morten Tyldum var ikke skuffet da han møtte et samlet norsk pressekorps etter prisutdelingen.

– Vi var nominert for beste regi og for beste film. Det å vinne for manuset, det er mye mer enn jeg hadde håpet på og drømt om da vi lagde denne filmen, sa en beveget regissør.

Prisen ble mottatt av manusforfatter Graham Moore, som holdt en sterk takketale. Han snakket om det å være annerledes, og fortalte om et selvmordsforsøk i tenårene.

– Det var kjempegøy og veldig emosjonelt med Graham. Vi har jobbet sammen lenge og sittet sammen i seks måneder i et rom. Det var velfortjent, og jeg syns han holdt den beste talen i kveld, sier Tyldum.

LES KOMMENTAREN: Oscar til inspirasjon

– Forbli rar

Graham Moores takketale blir omtalt som den mest rørende av alle under Oscargallaen, av blant andre Huffington Post.

– Jeg vil at dette øyeblikket skal være for den ungen der ute som føler at hun er rar eller at hun ikke passer inn noe sted. Jo, det gjør du! Jeg lover at du gjør det. Det gjør du. Forbli rar, sa Moore til stor jubel fra salen.

Også Morten Tyldums kompanjong Guri Neby ble rørt at Moores takketale.

– Det var helt sinnssykt og bare den takketalen til Graham var helt rå. Det handler om å være annerledes. Jeg har aldri hørt den historien, men det kan hende Morten har. Dette er en Oscar i en kategori som ikke er beste fremmedspråklige film. Dette er Oscar med stor O, sier Neby til NTB.

LES ANMELDELSEN AV THE IMITATION GAME: Det glemte geniet

Skuffet Kove

Det ble ingen Oscar på Torill Kove, som var nominert for beste animerte kortfilm med Moulton og meg. Selv om hun var skuffet over å ha glippet på en Oscar, gledet hun seg over prisen til Tyldums film.

– Jeg hadde håpet han skulle få for beste regissør, og håpet på at filmen skulle få for beste film. Jeg tror likevel at Morten Tyldum virkelig har markert seg med denne filmen, sa hun til NTB.

Prisen for beste animerte kortfilm gikk til amerikanske Feast. Vinneren var for øvrig forfilm for Disney-filmen Big Hero 6, som vant animasjonsfilmprisen.

LES OGSÅ: Kan fylle kofferten med Oscar-statuetter

For første gang

Vinnerne av beste hovedroller og biroller vant alle Oscar for første gang. Keira Knightley var nominert for beste kvinnelige birolle for sitt spill i Morten Tyldums The Imitation Game. Men Patricia Arquette sikret seg sin første Oscar for sin rolle i Boyhood.

– Til hver kvinne som har født, til hver eneste skattebetaler og borger i dette landet, vi har kjempet for alle andres rettigheter. Nå er det vår tur til å ha lik lønn en gang for alle og like rettigheter for kvinner i De forente stater, sa Arquette til kveldens foreløpig kraftigste og hjerteligste applaus.

Julianne Moore fikk Oscar for beste kvinnelige hovedrolle for sitt spill i Still Alice, mens prisen for beste mannlige hovedrolle gikk til Eddie Redmayne for The Theory of Everything.

Skuespilleren JK Simmons vant beste mannlige birolle i Whiplash.

KULTURREDAKSJONEN KÅRER: Dette var 2014s beste filmer

Birdman og polske Ida

Filmen Birdman, som var regnet som en favoritt, tok hele fire priser – beste film, foto, originalmanus og regi ved Alejandro G. Inarritu. Tyldum var også nominert i denne kategorien.

Prisen for beste fremmedspråklige film gikk til polske Ida. Den svart/hvite-filmen er delvis danskprodusert og musikken er ved danske Kristian Eidnes Andersen.

Regissøren Pawel Pawlikowskia tok imot prisen som han var favoritt til å vinne. Filmen handler om en nonne i Polen i 1962 som oppdager at hun er født jøde.

– Vi laget en film om behovet for stillhet og ettertanke og det å trekke seg tilbake fra verden – og her er vi. I sentrum av støy og verdens oppmerksomhet. Det er fantastisk, kan jeg fortelle dere. Livet er fullt av overraskelser, sa en meget takknemlig prisvinnende polsk regissør.

LES ANMELDELSEN AV AMERICAN SNIPER: Legende i siktet

Oscar til Eastwoods film

Clint Eastwoods siste film – American Sniper – ble tildelt Oscar for beste lydredigering. Prisene for beste kostymer, beste sminke og hår, scenografi og originalmusikk gikk til Wes Andersons The Grand Budapest Hotel. Filmen var nominert til i alt ni priser.

Prisen for beste dokumentar gikk til CitizenFour som handler om den amerikanske avhopperen Edward Snowden.

Etter å ha fremført sin sang «Glory» fra Selma til stående applaus og mange tårevåte øyne, kunne John Legend og Common ta imot prisen for beste originalsang.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Film