Kultur

Musikere på flukt skaper Frp-strid

Justisministeren sier nei til at norske byer skal kunne huse forfulgte musikere. Men han møter motvilje i eget parti.

Gjennom fribyordningen har 40 forfattere, som var forfulgt på grunn av sitt arbeid, fått bo og arbeide i Norge. I vår sa justisministeren nei til en slik ordning for musikere.

Fribyforfatterene kommer til landet som kvoteflyktninger. Justisministeren viser til at kun 15 prosent av kvoteflyktningene kan komme ved hjelp av slike ordninger.

– Disse sakene utgjør altså en svært begrenset andel av kvoten, og jeg kan ikke se at det er nødvendig å åpne for en særordning for musikere innenfor denne begrensede rammen, skriver justisminister Anders Anundsen i sitt avslag, datert 3. mars i år. Avslagsbrevet var skrevet til organisasjonen SafeMUSE, som jobber for kunne tilby forfulgte musikere et trygt sted å bo og arbeide.

Musikere i konflikt

Justisministerens avslag til tross: Jan Lothe Eriksen, prosjektleder i organisasjonen SafeMUSE, har klokkertro på at de skal lykkes med å få innført en fribyordning for musikere.

– Også folk i Frp har vært positive til oss. Motstanden har kommet fra Justisdepartementet. Jeg skjønner ikke grunnen for det, for musikere står vel så ofte i konfliktenes første linje, sier Eriksen.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Uenighet i Frp

I ett og et halvt år har Harstad jobbet for å bli friby for en forfulgt musiker. I midten av oktober fremmet Arbeiderpartiet forslag om at Stortinget skal be regjeringen godta Harstads søknad. I forslaget tar de også til orde for at ordningen skal bli uavhengig av kunstform. Ib Thomsen, som representerer Frp i familie- og kulturkommiteen på Stortinget, synes forslaget er godt.

– Fribyordningen har fungert veldig bra. Vi er veldig positiv til at den også skal kunne omfatte musikere som er forfulgt på grunn av det de driver med, sier Thomsen.

– Justisministerens skriver at det ikke er nødvendig å «åpne for en særordning for musikere innenfor denne begrensede rammen». Hva synes du om det?

– Dette er ikke en ordning som har tatt helt av for forfattere. Det gjelder ikke hundrevis, men kanskje bare en håndfull. Jeg kan ikke svare for brevet fra Anundsen, men personlig synes jeg det er en god ordning som jeg vil jobbe for å få til også for musikere, sier Thomsen.

LES OGSÅ: Vil ha Bergen som friby for alle forfulgte

Sangtekster er innenfor

Selv om justisministeren i første omgang har avslått en fribyordning for musikere, har han også presisert at den gjeldende ordningen kan omfatte musikere som blir forfulgt på grunn av tekstene sine. Jan Lothe Eriksen i SafeMUSE mener dette ikke er godt nok, fordi mange musikere er forfulgt på grunn av musikken, ikke på grunn av tekstene.

– Når store deler av Mali kommer under et regime som forbyr musikk, da er det ikke tekstene, men musikken som er problemet. Så jeg ser ingen grunn til at musikk skal behandles på noen annen måte enn forfatteres arbeid, sier Eriksen.

Vårt Land har bedt justis- og beredskapsminister Anders Anundsen om en kommentar. Han svarer at utlendingsforskriften slår fast at flyktninger fremmet av FNs høykommissær skal prioriteres, mens søknader fremmet av Norske PEN og frivillige organisasjoner utgjør kun 15 prosent av kvoten.

– Siden dette er en svært begrenset andel av kvoten, kan jeg ikke se at det er nødvendig å åpne for en særordning for musikere. Musikktekster vil antakelig kunne vurderes fremmet av Norske PEN, skriver justisministeren i sitt svar.

Les mer om mer disse temaene:

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal jobber i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur