Musikk

Museumsbrann under kontroll

Skadene ved landets nasjonale musikkmuseum er omfattende.

Bilde 1 av 3

Politiet har ingen mistanke om at det ligger noe kriminelt bak brannen ved Ringve museum. De vet foreløpig ikke hvordan brannen startet.

For museumsdirektør Ivar Roger Hansen er brannen det verst tenkelige mareritt.

– Det er en tragedie for museet, sier han til NRK.

Noe er reddet

Ansatte, politi og brannmannskaper har jobbet iherdig for å redde instrumenter og interiører fra andre halvparten av 1800-tallet som stod i fare for å gå tapt. Siden bygningene står tett på museet, var faren for spredning stor. Noen verdier har man lykkes med å redde fra flammene.

Det finnes foreløpig ingen oversikt over skadeomfanget som følge av brannen, melder adressa.no.

- Det er omfattende skader, konstaterer vakthavende brannsjef Ole Ludvigsen.

I hektiske formiddagstimer har man konsentrert seg om å få kontroll på brannen, og brannvesenet jobber fortsatt med å overvåke situasjonen.

Nasjonal skatt

Ringve Musikkmuseum er Norges nasjonale museum for musikk og musikkinstrumenter med en samling på over 2.000 instrumenter fra hele verden. Samlingene på Ringve omfatter i dag musikkinstrumenter og gjenstander av musikkhistorisk interesse.

– Det er forferdelig trist, sier kirkelig kulturrådgiver Søren Hjorth som var direktør ved Ringve museum på 90-tallet.

– Brannen brøt ut i en bygning der det er samlet verdier det ikke en gang er mulig å verdsette. Her var det samlet mye av det som Victoria Bachke hadde samlet på sine reiser rundt i Europa, sier Hjorth.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Brannsikring

Victoria Bachke (1897-1963) bygde opp Norges største samling av historiske musikkinstrumenter. Samlingen utgjør kjernen i Ringve Musikkhistorisk Museum. Da en ny direktørbolig skulle bygges på Ringve, var nettopp brannsikring et hovedpoeng.

Bygningen var forbundet med gjennomgående loft, noe som gjorde at en brann ville betydd katastrofe. Ifølge Ringve museums hjemmesider, ble det derfor bestemt at mellomfløyen skulle rives, og gi plass til et nytt hus som både skulle huse direktøren samt fungere som brannmur mellom de gamle trebygningene.

I 2009 ble det installert vanntåkeanlegg for å brannsikre samlingen. Da museet fikk et tilbygg i 2013, ble både nybygget og den delen som ligger inn til nybygget, brannsikret i tråd med gjeldende byggeforskrifter.

Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Musikk