Kultur

Mot en europeisk offentlighet

I tidsskriftsnettverket Eurozine møtes 33 nasjoner til tankeutveksling. Men skal slikt bety noe for folk, trengs midler til digitalisering og oversettelse.

– Hvor og hvordan overleverer kvalitetsmediene? På nettet, og ved å samarbeide med hverandre. Eurozine gir oss en kontaktflate med offentligheter i hele verden.

Det sier Audun Lindholm, redaktør i Vagant - én av fem norske publikasjoner som er med i tidsskriftsnettverket Eurozine. Fra et kontor i Wien administreres en kommunikasjonskanal for 80 tidsskrifter fra 33 land. Grunntanken er at en tekst trykket på papir innen én nasjonal offentlighet kan reise til en annen, via et internasjonalt tilgjengelig nettsted.

– Å lese en tekst vi har redigert og publisert oversatt til russisk, gir en stor tilfredsstillelse, da vet man at arbeidet har en betydning, sier Lindholm.

Mens politikere og byråkrater samles i Brussel, sitter Europas borgere i hvert sitt lille språkområde, uten noen åpenbare, felles fora å samles i. En av Eurozines grunnleggere, Carl H. Fredriksson, uttalte til Vagant i 2015 at tidsskriftsoffentligheten er for liten til å være et sted der borgerne diskuterer seg frem til felles standpunkter.

LES MER: 'Se til fortidens tidsskrifter'

Midler

Bente Riise i Tidsskriftsforeningen ser ikke bort fra at tidsskriftene kan utgjøre en større, europeisk offentlighet.

– Jeg tror digitaliseringen gir en slik mulighet. Men det krever penger til oversettelse. Volda-utredningen bør føre til en mangedobling av tidsskriftsstøtten.

Redaktør i Eurozine-medlemmet Samtiden, Christian Kjelstrup, er enig.

– Skal vi for alvor delta i en europeisk offentlighet, trengs en kontinuerlig digital tilstedeværelse som Samtiden ikke har midler til nå.

Redaktør i Syn og Segn, Knut Aastad Bråten, får lite ut av samarbeidet med Eurozine.

– Det begrenser seg til å plukke ideer fra utenlandske artikler til eget blad. Eurozine må gjerne be om mer, som å oversette artikler. Det virker som om organisasjonen lider under lav bemanning og få økonomiske ressurser.

Nylig så en borgerrettighetsorganisasjon det i sin interesse å gi Eurozine støtte til et mer aktivt og brukervennlig nettmagasin. Et skritt nærmere en felles offentlighet?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur