Kultur

Minneseremoni innledet med gospel

Soon and very soon we are going to see the King, sang The Andrae Crouch Choir mens Michael Jacksons båre ble trillet inn på scenen.

Avskjedsseremonien for Michael Jackson ble innledet tirsdag kveld norsk tid i i Staples Center i Los Angeles.

I et fullstappet Staples Center var stemningen dempet, men forventningsfull da minnestunden for det avdøde popikonet startet.

LES OGSÅ: Jacksons religion avsløres

De 17.500 som hadde fått billett, ventet i stille forventning da lysene på arenaen slukket og banneret med Jackos portrett kom til syne.

Så ble Jacksons kiste trillet inn mens gospelkoret sang «Soon and very soon».

Kjendiser og venner i kø. Mariah Carey fortsatte med en patosfylt coverversjon av Jacksons 70-tallshit «Ill be there» sammen med Trey Lorenz.

LES OGSÅ: Børud møtte poplegenden på topp

En dresskledd Lionel Richie fikk føre avskjedsseremonien videre med «Jesus is good» før Barry Gordy, Motowns grunnlegger, mimret varmhjertet om plateselskapets største stjerne.

Det kunne virke som om Michael hadde levd med bluesklingende hjertesorg hele livet, men når han sang, kunne man samtidig føle lykken i hjertet hans, sa han.

Utenfor Staples Center hadde det samlet seg tusenvis av fans som aldri fikk komme inn, men det var likevel færre oppmøtte enn politiet hadde fryktet på forhånd.

Los Angeles-politiet hadde bedt fansen donere penger for at den utarmede styrken skulle kunne ivareta sikkerheten deres.

Privat samling. Tidligere i ettermiddag ble det holdt en privat minnestund. Da den var over ble Michael Jacksons forgylte kiste ble fraktet til fansen.

Jacksons familie og venner deltok på den private minnestunden på gravlunden Forest Lawn.

Den gullbelagte kista var dekket med røde roser da den ble båret ut i en svarte bilen som skulle frakte den avdøde popkongen til minneseremonien i Staples-senteret.

Der ventet rundt 17.000 fans på å ta et siste farvel med idolet sitt. De som ikke hadde fått billetter til seremonien, kunne overvære en oppstandelse Los Angeles ikke har sett maken til siden OL ble arrangert i byen i 1984.

Noen timer før minneseremoniene ba byens utarmede politistyrke om donasjoner fra fansen for å spe på budsjettet. Flere tusen politifolk er utstasjonert for å sørge for at det hele går rolig for seg.

LES OGSÅ: 1,6 millioner har bedt om Jackson-billetter

Tidligere har flere medier meldt at Jackson skulle gravlegges på Forest Lawn-kirkegården i Hollywood Hills, også kjent som Cemetery of the Stars, bare timer før den offentlige minnemarkeringen tirsdag kveld, ble det kjent at kista med Jacko skal være til stede under minnestunden. Et lag fra politiets spesialstyrke SWAT skal sørge for at kista kommer trygt fram til arenaen, ifølge kjendisnettstedet TMZ.

Dyr svartebørs. Michael Jackson-tilhengere som ikke hadde fått billetter til begivenheten på Staples, nektet tirsdag å gi opp.

Jeg drar tilbake til Staples-senteret, kanskje finner jeg et hull i sikkerhetstiltakene og kommer meg inn likevel, sa 21 år gamle Sascha Winterlich.

Han var kommet helt fra Langenhagen ved Hannover i Tyskland for å ta farvel med sitt store idol.

Jeg forsøkte å få tak i en billett på svartebørsen, men det ble for dyrt de forlanger fra 1.000 og helt opp i 10.000 dollar, fortalte han til nyhetsbyrået DPA.

Natt til tirsdag skjøt tribuner med plass til 2.000 mediefolk opp ved Staples-senteret, mens politifolk sto på vakt med få meters mellomrom.

Vi blir enormt mange, sa en politimann, som tilføyde at han hadde streng ordre om ikke å røpe det nøyaktige antallet.

Senere erklærte byens politisjef at sikkerhetsoppbudet er det største siden Los Angeles arrangerte OL i 1984.

Vi forventer ikke bråkete folk, bare veldig mange folk, sa William Bratton til CNN og oppfordret dem som ikke hadde billetter, til å holde seg hjemme.

LES OGSÅ:

Se bildene: Hyller «Kongen» verden rundt

Grenseløs sorg. Sorgen over Michael Jackson kjenner bokstavelig talt ingen grenser. Fra Tokyo via Melbourne til London forberedte hans tilhengere seg tirsdag på å sitte oppe til langt på natt for å følge fjernsynsoverføringer fra avskjedsseremonien.

I Melbourne skulle minnestunden vises på storskjerm klokken 03 om natten lokal tid. Selv i det lukkede militærdiktaturet Burma har Michael Jackson-fans uforstyrret fått holde en minnestund med levende lys i en park i storbyen Rangoon, melder nyhetsbyrået AP.

Avskjeden med Michael Jackson kan bli god business, selv om sikkerhetsapparatet koster Los Angeles dyrt. Hotell- og restaurantbransjen regner med å tjene fire millioner dollar 26 millioner kroner på folk som vil ta farvel, skriver avisen Los Angeles Times.

Kirkegård for kjendiser. At den store minnemarkeringen skulle avholdes i Staples Center, har vært kjent lenge. Men hvor popkongen skulle gravlegges, er blitt holdt hemmelig inntil det siste.

Tirsdag formiddag ble imidlertid Michaels søster La Toya sett på Forest Lawn i Hollywood, en gravlund med utsikt over Los Angeles største filmstudioer. Samtidig snappet et TV-helikopter opp bilder av det som kan være brorens kiste.

Om dette blir musikklegendens siste hvilested, vil han ligge blant kulturstørrelser som Bette Davis, Lucille Ball og Walt Disney.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur