Kultur

Millionavtale kalles «uklok» og «umusikalsk»

Helge Simonnes' avtale om etterlønn og pensjonsavtale møter kritikk hos mediepolitikere. Flere som kjemper for pressestøtten på Stortinget beklager avtalen.

Sjefredaktør Helge Simonnes og Mentor Medier inngikk i 2007 en avtale om en etterlønn på til sammen 7 millioner kroner, fra fylte 60 år og syv år fremover. Simonnes fikk samtidig anledning til å selge sin aksjepost tilbake til selskapet, for en sum av 11 millioner kroner. Dette var en kompensasjon for en dyr pensjonsavtale som han samtidig ga slipp på. Verdien av aksjene ble fastsatt av en uavhengig part.

– Det er ikke etablert særregler for aviser som mottar pressestøtte. Det meste av avtalene er ikke belastet avisene som mottar pressestøtte, skrev styreleder i Mentor Medier, Håkon Jahr, på debattplass i gårsdagens Vårt Land.

LES SVARET FRA HELGE SIMONNES: – Jeg ga avkall på fremtidige inntekter som ville ha kostet Mentor Medier veldig dyrt

– Beklagelig

Mediepolitisk talsperson i Fremskrittspartiet, Ib Thomsen, mener Mentor Medier har handlet uklokt. Han konstaterer at det er et bredt flertall på Stortinget for pressestøtten og at selve modellen vil overleve på kort sikt. Men denne saken vil fremtvinge en diskusjon.

– Saken er beklagelig, og det råder en bred, kritisk holdning på Stortinget. Jeg har ikke hørt en eneste stemme her som forsvarer styrevedtaket i Mentor Medier. Det er meget uklokt at Simonnes får så mye betalt for å gjøre ingenting, sier Frps medietalsmann.

Umusikalsk

Geir Bekkevold er mediepolitiker i Kristelig Folkeparti. Han bruker betegnelsen umusikalsk om sluttavtalen.

– Dette er en sak vi ikke trenger i kampen for pressestøtten. Jeg håper styret i Mentor Medier har lært av reaksjonene de har fått. Jeg har registrert at de forsikrer at det ikke finnes flere lignende avtaler, sier han.

– Folk leser om en stor sluttpakke – og vet samtidig at Vårt Land mottar pressestøtte. Det er forståelig at man reagerer på det, sier Bekkevold.

Klare advarsler

Arild Grande i Arbeiderpartiet maner medieledere til edruelighet.

– Skal vi beholde oppslutning om pressestøtten må det vises edruelighet. Slike saker som dette gjør at motstanderne fort kommer på banen. Et lønnsnivå langt over statsministernivå blir feil signal. Hvis lederlønnene øker og kuttene går ut over det redaksjonelle produktet, er vi inne i en utvikling jeg vil advare mot, sier Grande.

Han er redd denne saken blir et påskudd for kritikerne av produksjonsstøtten.

– Men det at denne avtalen ble inngått i en annen tid, med langt bedre tider for bransjen, gjør at noe av kritikken mot Helge Simonnes blir urettferdig, sier han.

Styreleder i Mentor Medier, Håkon Jahr, kommenterer politikerinnspillene slik:

– Pressestøtten er viktig for å sikre et mangfold av aviser, blant annet Vårt Land. Ut fra den redegjørelsen styret har gitt i saken mener jeg at denne avtalen ikke bør få negative følger for pressestøtten.

Tause redaktører

Mentor Mediers tre aviser, Dagsavisen, Rogalands avis og Vårt Land, er til sammen landets største mottaker av pressestøtte. Klassekampen, Nationen og Dagen ligger også i tet. Redaktør i Klassekampen, Bjørgulv Braanen vil ikke kommentere saken. Til Journalisten.no sa han onsdag 11. november at «det er et moralsk imperativ at ledere ikke kan få for høye lønninger» og at han «vil mane til forsiktighet».

Sjefredaktør Vebjørn Selbekk i Dagen har forståelse for at Simonnes blir godgjort for det han har utrettet gjennom 30 år. Men han mener avtalen legger press på en allerede presset støtteordning.

– Jeg er urolig for signaleffekten det skaper. Jeg merker meg spesielt de kritiske uttalelsene fra det politiske miljøet. Vi er avhengig av tillitt fra politisk hold.

Burde utvise moderasjon

Redaksjonsklubben i Vårt Land er bekymret for signaleffekten. Klubbleder Alf Gjøsund sier at klubben forstår at deler av summen er realisering av verdier Simonnes allerede eier.

– Vi ser også at betingelsene er knyttet til Simonnes som konsernsjef og at den bygger på avtaler inngått da betingelsene var andre enn nå. Men Vårt Lands journalister har i en årrekke akseptert moderate lønnsoppgjør, fordi vi er bevisste på at vi er avhengig av offentlige støttemidler. Vi skulle ønske at sjefredaktøren utviste den samme moderasjonen, sier Gjøsund.

Han har bedt om en forsikring fra leder i Vårt Lands styre, Per Magne Tveiten, om at ny redaktør ikke får avtaler som ligner på dem Simonnes har fått. Klubblederen sier seg fornøyd med de signaler han har fått.

LES OGSÅ: Kan selge aksjene til eget avishus

Burde bli brukt på journalistikk

Nettavisens redaktør Gunnar Stavrum mener Simonnes avtale undergraver pressestøttens legitimitet.…

– Når pressen mener at de ikke kan overleve på pengene i markedet, tror jeg politikere merker seg at et mediehus som er avhengig av offentlige midler, tar seg råd til gullkantede avtaler, sier Stavrum.

– Hva sier du til Håkon Jahrs, styreleder i Mentor Medier, påstand om at «det meste av kostnadene ved disse avtalene ikke belaster avisene som mottar pressestøtte» men konsernet for øvrig?

– Det blir som å snakke om du har mest i venstre eller høyre bukselomme. De fleste vil se Mentor Medier som helhet og legge merke til at konsernet er landets største mottaker av pressestøtte. Disse 18 millionene det er snakk om, kunne blitt brukt på journalistikk.

– Du sitter i det regjeringsoppnevnte medieutvalget, der du på prinsipielt grunnlag må ta stilling til framtidig pressestøtte. Er din kritikk av Simonnes ordninger basert på din grunnleggende motstand mot pressestøtten?

– Kritikken mot denne ordningen kan framføres uansett om du er for eller i mot pressestøtte. En sterk tilhenger av pressestøtten som Klassekampens Bjørgulv Braanen er kritisk til disse ordningene.

Nøysomhet

Espen Ottosen, infoleder i Misjonssambandet og styreleder i tankesmien Skaperkraft, mener Mentor Medier og Helge Simonnes bør være forsiktig med å havne på kant med kristen etikk.

– Gudsfrykt med nøysomhet, er et ideal hentet direkte fra Bibelen. Det er greit at det er forskjell mellom lederlønn og vanlig lønn, men avstanden i dette tilfellet er altfor stor, sier Ottosen.

Ottosen er redd for hvordan en slik ordning vil oppfattes i det politiske miljøet.

– Jeg deler ikke Stavrums syn på pressestøtten, men jeg mener at man kan stå i fare for å provosere og dermed svekke pressestøttens legitimitet.

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur