Kultur

Menneskerettighetspris til norsk dokumentarfilmskaper

Deeyah Khan får UiOs menneskerettighetspris for sitt arbeid for kvinners rettigheter og ytringsfrihet.

Da hun var 17 år, måtte hun rømme fra Norge etter trusler fra konservative muslimer. Deeyah Khan hadde slått igjennom som popstjerne, men flyktet til London, der hun siden har bodd og jobbet som dokumentarfilmskaper og menneskerettsaktivist.

Nå tildeles Deeyah Khan UiOs menneskerettighetspris for 2015, for sitt arbeid for kvinners rettigheter og ytringsfrihet. Prisen deles ut årlig som en anerkjennelse av personlig innsats og aktivt engasjement innenfor ett eller flere menneskerettslige områder.

Kvinners frihet

– Prisen til Deeyah Khan setter søkelyset på situasjonen til kvinner og kvinners frihet i eget og andre land, men også på en svært akutt problemstilling knyttet til unge muslimers tilslutning til radikal islam og ekstremisme, sier Inga Bostad, leder av utdelingskomitéen.

Deeyah Khan er for tida aktuell med dokumentarfilmen Jihad a Story of the Others, der hun prøver å finne ut hvorfor unge muslimer blir radikalisert.

– Ekstremistene lokker deg med kjærlighet. For med kjærlighet får du lojalitet. Folk begynner å bli villig til å gi deg mer og mer i bytte, og til slutt kommer du til et punkt der de er villige til å dø for deg, sa Khan i et intervju med Vårt Land i august.

LES HELE INTERVJUET HER: – Vi må bruke kjærlighet i møte med ekstremistene

Et feministisk spor

I 2012 fikk hun Emmy for beste dokumentar for filmen Banaz - a love story, som handler om den britisk-kurdiske kvinnen Banaz som ble drept av egen familie i et æresdrap.

Følg oss på Facebook og Twitter!

I januar 2015 arrangerte Khan konferansen World Woman, om kvinner, kunst og ytringsfrihet. Blant deltakerne var den iranske vinneren av Nobels fredspris, Shirin Ebadi. I 2007 var Khan med på å stifte institusjonen Sisterhood, som bistår unge muslimske kvinner med å finne et eget kreativt og kunstnerisk språk.

– Det er et tydelig feministisk spor i Khans arbeid med ytringsfrihet. Hun har tatt initiativet til en rekke organisasjoner og institusjoner som har som mål å skape oppmerksomhet om kvinners situasjon og rettigheter, sier Bostad.

Prisen er på 10.000 euro og et litografi av Frans Widerberg, og den deles ut 17. november.

Les mer om mer disse temaene:

Ane Bamle Tjellaug

Ane Bamle Tjellaug

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur