Kultur

Menighetsbyggeren Egil Svartdahl

ANMELDELSE: Enhver menighet er bare én generasjon­ unna nedleggelse.­ Derfor er flergenerasjons­menigheten så viktig.

Egil Svartdahl har to klart adskilte, men likevel svært sammenknyttede, roller. Han er TV-personligheten som gjennom mer enn 20 år har brakt trosspørmål på banen i beste sendetid. Samtidig er han menighetsbyggeren med lokale arenaer som Kristiansand og Oslo. I hans forrige bok, Nærbilder – TV-pastorens bekjennelser, var det TV-personligheten som kom til orde. Årets bok bringer menighetsbyggeren på banen.

Gi det videre handler om flergenerasjonsmenigheten. Svardahls menighetsideal er et fellesskap der alle generasjoner er representert og blir sett. Der noen generasjoner er fraværende, og da ikke minst de yngre, er en menighet i ferd med å dø. Derfor handler det hele tiden om ikke bare å gi evangeliet, men også menighetsfellesskapet, videre til neste generasjon.

LES MER: Svartdahl: - For mye kosekristendom

Favner vidt

I denne boka bruker Svartdahl både egne og andres erfaringer for å formidle budskapet. Han bringer inn stemmer fra ulike tradisjoner: Åge Åleskjær fra Oslo Kristne Senter, Martin Cave, Egil Elling Ellingsen og Espen Andreas Hasle fra Normisjon, Øystein Gjerme og Jostein Krogedal fra Pinsebevegelsen, Øyvind Augland fra Frikirken og Bjørn Øyvind Fjell og Ingulf Diesen fra Misjonsforbundet. Målet er å favne vidt. Men det er ingen tvil om at det er menighetsbygging innen det frikirkelige landskapet det meste handler om.

LES MER: Egil Svartdahl får Økumenikkprisen

Nøkkelgenerasjon

Svartdahl skriver om de fire generajoner: 0–25 er barna og de unge, 25–50 er foreldregenerasjonen, 50–75 er besteforeldregenerasjonen og 75–100 er oldeforeldregenerasjonen. Alle er viktige i et menighetsfellesskap, men det er foreldregenerasjonen som har nøkkelrollen.

Et eget kapittel er tilegnet «nøkkelgenerasjonen». Svartdahl skriver at om menigheten ikke klarer å inkludere denne aldersgruppen, glipper samtidig generasjonen under. Da er man på full fart mot å bli en én-generasjonsmenighet bestående av eldre mennesker. Ettersom folk i alderen mellom 25 og 50 er selve nøkkelen til menighetens videre liv, er det også denne aldersgruppen som må være den viktigste premissleverandøren til menighetens kulturutrykk når den møtes. Det gjelder møteformer, musikkform og mye mer.

Problematisk eksempel

Egil Svartdahl har skrevet en praktisk og livsnær bok om et viktig tema. Dette er en problemstilling alle som driver menighetsbyggende arbeid bør være opptatt av.

På enkelte områder må det likevel sies at den blir litt lite reflekterende omkring ulike menighetstradisjoner. Dermed vil noe av det som skrives oppleves noe fremmed, ikke bare for folk som er med i menigheter innen Den norske kirke, men også for deler av frikirkeligheten. Et eksempel på dette er beskrivelsen av hvordan lederskap bør overføres fra eldre til yngre generasjoner, med Oslo Kristne Senter som eksempel. For menigheter med mer demokratiske strukturer – og dette gjelder nesten alle tradisjonelle frikirkemenigheter – er dette et problematisk eksempel på at en pastor selv utpeker sin etterfølger.

Når det er sagt, må det også sies at boka reiser problemstillinger som alle menighetsbyggere – uavhengig av tradisjon – bør jobbe aktivt med. Og det er flott å se at TV-personligheten fortsatt har sitt hjerte forankret på grasrotas utfordringer.

Les mer om mer disse temaene:

Per Eriksen

Per Eriksen

Per Eriksen er pastor i Fredrikstad frikirke og bokanmelder i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur