Anmeldelser

Marthe Wang håper sangen kan gi litt ro og fred

Marthe Wang samlet forrige uke fulle konserthus sammen med Oslo Gospelkor. Hennes egen jazzpoplåt «Til deg», går så det suser i radioen og på Facebook.

Bilde 1 av 2

Det er travle tider for 26-åringen fra Bønes i Bergen. Under adventsturneen til Oslo Gospelkor, hvor Marthe Wang er yngste medlem, var det stinne brakker i både Danmark og Norge.

Singelforsmaken på albumet Ut og se noe annet, som gis ut på Kirkelig Kulturverksted 3. februar, spilles flittig i NRK P1, den er vist 250.000 ganger i forbindelse med juleaksjonen til Kirkens Bymisjon, og den har 20.000 avspillinger på Spotify.

Ideen til «Til deg» kom en sen, kald og sur kveld i Bergen i oktober i fjor, da Wang var på vei hjem.

– Jeg gikk og tenkte på mennesker rundt meg som jeg var glad i. Samtidig observerte jeg alle menneskene jeg gikk forbi på gaten. Jeg fikk lyst til å gi dem alle en oppmerksomhet, og satte meg ved pianoet da jeg kom hjem. Jeg ble nesten ferdig.

LES MER: Jarle Bernhoft - soulskinnsbarn

Stolte på stemmen

Den siste brikken i låten var å finne en passende tekst til refrenget. Hun var også i tvil om noen andre tekstdetaljer. Derfor sendte hun teksten til artisten og låtskriveren Trygve Skaug for å få noen innspill.

– Det resulterte i noen endringer, og at jeg ikke satte tekst på refrenget.

– Hvorfor gjorde du ikke dét?

– Jeg visste at ord kunne åpne opp for ting, men her fant Skaug og jeg ut at de også kunne stenge. Jeg valgte å stole på at stemmen min, melodien og stemningen i låten fortalte noe som hadde verdi i seg selv.

Hun tror personene hun tenkte på og møtte, og synger til, hver på sin kant vil finne ut hva slags refreng som passer for dem.

– Det tror jeg også andre som hører sangen vil gjøre.

LES MER: Mennesket bak stjernekampen

Håp og trøst

«Til deg» var ikke ment som en advents- eller julelåt. Opphavskvinnen synes likevel det er fint hvis låten kan gi folk litt ro og fred i en hektisk adventstid.

– Kanskje litt håp, litt trøst, eller bare opplevelsen av en klem eller et klapp på skulderen.

Resten av debutalbumet, med releasekonsert i Jakobkirken 16. februar, karakteriserer hun som en blanding av jazz, pop og viser.

LES MER: Musikaler med smak av religion

Kristentro

– Det er akustisk, fritt for synthesizere. Noen låter er litt mer tempopreget enn «Til deg». Jeg har lagt vekt på at tekst og musikk skal høre nøye sammen.

Selv om kristentroen er viktig for henne, og det kommer fram i tekstene, kaller hun det ikke en «kristen plate».

– Fortellingene i tekstene er tydelig nok. For flere vil de sikkert også være gjenkjennelige. Akkurat som med «Til deg», synes jeg det likevel er fint hvis lytteren selv kan tolke innholdet i tekstene.

Egne ord

Tekstmessig har Wang latt seg inspirere både av Jan Eggums fortellinger, Erik Byes skildringer, og Erik Hillestads tekster på plater fra Kirkelig kulturverksted.

– Kanskje kunne jeg spurt Hillestad om å skrive for meg? Samtidig hadde jeg lyst til å sette mine egne, bergenske ord på melodiene mine. Det har vært vanskelig, det hadde vært lettere å gjemme seg bak engelske tekster.

– Hva handler tekstene om?

– Mye om mennesker jeg har møtt. Mest om jenter og damer, av en eller annen grunn. Kanskje har det med de kvinnelige forbildene mine å gjøre: Mor, bestemødre, og kusinen min, Ellen Andrea Wang. Men også andre kvinner i artistverdenen. Faren min og onkelen min er også musikalske inspirasjonskilder. For ikke å snakke om Chet Baker.

LES MER: Rockens Johannes døperen

Nærhet

Da hun hørte «But Not For Me» fra albumet Chet Baker Sings, skjønte Marthe Wang hva slags stemmemessig uttrykk hun selv ønsket seg.

– Måten han spiller og synger på, har en nærhet og varme i seg som jeg følte meg hjemme i. Jeg har vokst opp med mye jazz, men har også likt andre sjangere. Å synge i Oslo Gospel Choir var en drøm som ble virkelighet.

Les mer om mer disse temaene:

Olav Solvang

Olav Solvang

Olav Solvang var kulturjournalist i Vårt Land i en årrekke, med særlig interesse for musikk. I 2019 utga han boka «Rytmer rett i hjertet - en beretning om den kristne populærmusikkens historie i Norge». Han anmelder populærmusikk for Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Anmeldelser