Kultur

Møtte en annen etter døden

Hva gjør presten når han møter en ­annen kvinne – etter døden og i levende live?

Eigil Steinsfjord (70) er forfatter og mangeårig litteraturkritiker her i avisen. Nå har han skrevet sin sjette roman – Trolig utro. Den begynner slik: «Det er noe rart med presten Jan Vik, han har vært død, men se, han lever».

Hjernedød

Presten var erklært­ hjernedød, og i koma hadde han opplevelsen av å møte en vakker kvinne i en ordløs samtale: «Ord var overflødige. Kvinnen kjente ham fullt ut».

Ingenting stemmer med teologien. Han var på «den andre ­siden», men møtte ikke Jesus. Kona hans sier rett ut at dette har lite med Bibelen å gjøre.

– Jeg leste om nevrokirurgen Eben Alexander og det han opplevde i 2008 som erklært hjernedød. Hva om en prest opplevde det samme, tenkte jeg, forteller Steinsfjord.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Utroskap

Ideen til romanen var født: Jan Vik elsker å stå på prekestolen og forkynne Kristus som veien, sannheten og livet, men hvordan skal han forholde seg til det grunnleggende i Bibelen etter dette?

– Som om ikke dette dilemmaet er nok for en prest, føyer du til et utroskapsforhold?

– Ja, vi vet jo at prester kan havne i utroskap fordi de kommer så nær et menneske i fortrolige situasjoner under sjelesorg.

Allerede i sin debutbok Satan stemmer sin bassgitar (1998) berørte Steinsfjord lignende temaer. En av debutbokens fire fortellinger handler om en menighet som tar seg av en ugift mor. Hun lever ikke opp til det menigheten forventer av henne, og er vanskelig å få inn i foldene.

LES OGSÅ: Åpnet døra for fantasy-litteraturen

Kontrovers

– Det er mine spørsmål rundt frelse og fortapelse som går igjen både i debutboken og det som er min sjette bok. Skal kirken stå for noe, så er det at Kristus ikke bare er en snill lysets og kjærlighetens menneske, men også en dommer. Uten fortapelsen faller hele Kristus-skikkelsen bort, sier forfatteren.

Han mener kirken må forberede seg på å møte mer av slike erfaringer som ikke stemmer med kirkens teologi.

– Jeg skildrer hvordan Vik får vansker med sine trosfeller. Hvor mye skal han ha lov til å forfekte et syn som er annerledes? Han møter mye motstand, og det vekker en aggresjon i ham imot de som krever en fast og tradisjonell tro. Samtidig som han elsker å være prest og vil forkynne kirkens lære å forkynne Jesus som den eneste veien, sannheten og livet.

Eigil Steinsfjord arbeider selv i kirken som klokker.

– Jeg er veldig glad i kirken. Samtidig er jeg et funderende menneske. Hvor står jeg i dette, hva mener jeg? De spørsmålene er mitt livsprosjekt. Jeg har på en måte gitt opp den logiske tilnærmingen til evangeliet, og heller gått inn for å møte det ordløse i meditasjonen.

– Så forventningen om at kirken skal forkynne en tradisjonell teologi er ikke din forventning?

– Nei, jeg har lagt vekk logikken og nærmet meg mystikken.

Fasitvegring

– Særlige fenomener som nær-døden-opp­levelser og sanselige møter med ­Jesus, er få forunt. Hvordan tenker du vi skal forholde oss til ­andres mirakler?

– Være lyttende og ta dem på alvor. Det er sårende å si at det ikke er riktig. Kirken må ikke sitte­ med fasiten og støte folk bort.

– Hvordan opplever du at kirken møter folk?

– Jeg opplever ikke at den støter folk bort, men jeg ser av debatten blant annet i Vårt Land at det kan gå i sterke bølger. Selv har jeg mottatt et krast brev om at jeg er helt på gale veier og må tenke på min egen frelse. Det gjør inntrykk på meg, sier Steinsfjord.

Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur