Kultur

Luthers latteranere

31. oktober. En skikkelse i munkedrakt hamrer på en dør. Et knep på halloweendagen? Nei, her starter Europas største omveltning.

Her starter også forestillingen Luther med latter, laget og fremført av Ryfylke Livsgnist på Kirkemøtet i Trondheim lørdag kveld. Utsendingene til Den norske kirkes toppmøte fikk en hvilepause i alvorstunge og tøffe forhandlinger. I løpet av forestillingen var latterdøra i salen noen ganger så stor og så åpen at man kunne slått opp teser på den.

100 minutter

Ideen til forestillingen kom fra prost Kjetil Aano i Tungenes, som omfatter Finnøy i Ryfylke der tre av skuespillerne kommer fra. Det har blitt 500 år på 100 minutter.

– Det handler om hvorfor vi ble som vi ble. En fortelling, mer om oss enn om Luther, sier Tor Øyvind Skeiseid, som har ført manuset i pennen.

LES OGSÅ: Fire bøker om Martin Luther i jubileumsåret

Vi følger sporene av Martin Luther gjennom tidene, med musikalsk følge fra middel­aldermunkenes gregorianske sang fram til 2017, hvor lovsangen kan ha preg av fitness-øvelser.­

Forarbeidet krevde mye lesing, interne diskusjoner og en studietur der fire fra Livsgnist-laget dro til Wittenberg.

LES OGSÅ: – Luther la grunnlaget for den likestilte kirken

Oppstiver

– Hva er det mest overraskende dere har oppdaget ved Luther?

– Å se hvor gjennomtrengende reformasjonen var for samfunnet. Det har gitt meg en oppstiver, svarer Einar Olsen

– Oppstiver?

– En akademisk oppstiver, sier Olsen, som er musiker i showet. Med mellomfag i historie er han ensemblets historiske alibi.

– Martin Luther visste: «Jeg kan bli brent på bålet». At han står løpet ut er imponerende, sier Tor Øyvind Skeiseid.

LES OGSÅ: Øivind Benestad har meldt seg ut av Den norske kirke

Glad i øl

– For mange bedehusfolk i Norge var han skuffende glad i øl. Jeg er overrasket over hvor store spor han har satt, men også hvor frisinnet han var. Jeg trodde han var en mørkemann, men han var fargerik, sier Leif Arild Steen.

– Har arbeidet med forestillingen gjort dere mer lutherske?

– Jeg er nok der jeg har vært, og jeg er forsterket glad i Luther, men rotfestet i Jesus, svarer Skeiseid.

– Det er fint sagt. Jeg har blitt mer glad i Munkholm, kommenterer Steen.

LES OGSÅ: Kvinnelige akademikere uteblir fra Luther-jubileum

Voksenopplæring

Selv om det er mye humor mellom de fire skuespillerne og i forestillingen, er det ingen gjennomført kome­die. Livsgnist-gjengen er glad for at Magnhild Meltveit Kleppa, fylkesmann i Rogaland, har kalt showet for voksenopplæring.

Latteranerne fra Ryfylke vil at forstillingen skal gi noe både til teologer og rørleggere. At det er mange rørleggere på Kirkemøtet tviler vi på, men i den teolog-kompakte forsamlingen var det sikkert noen som kjente igjen Leif Arne Steens professorskikkelse som virrer gjennom århundrer, kongerekker og begreper.

LES OGSÅ: Reformasjonen som aldri tok slutt

Avlatskap

I det Vårt Land mø­ter­­ skuespillerne, diskuterer Kirke­møtet budsjett og en framtidig økonomi som kan bli strammere.

– Var det nå lurt av Luther å avskaffe avlatshandel? Det kunne­ vært en fin inntektsmulighet i vanskelige tider for kirken?

– Luther var en økonomisk katastrofe for kirken, svarer Einar Olsen.

– Avlat er kanskje en god idé når Den norske kirke nå må klare seg med rammeoverføringene fra staten. Kirken kan starte med avlat, det er et innspill fra oss. Kan du ta det opp med preses Helga Haugland Byfuglien, spør Tor Øyvind Skeiseid

– Vi opphøyer ikke Martin Luther slik at han har rett i alt han gjør. Han sa mye som ikke tåler dagens lys. Han sto på sine politiske venners side i bondeopprøret og var en pest og en plage for jødene, men han var et barn av sin tid, sier Olsen.

LES OGSÅ: Dette sa Luther om jødene

Stol på vandring

Lørdag ettermiddag observerte Trondheims innbyggere Tor Øyvind Skeiseid vandrende gjennom gatene med en stol fra Erkebispegården til Scandic ­hotel Nidelven, selveste Luthers stol i forestillingen.

Den viktigste kulissen er imidlertid en dør i to deler, selveste katedraldøren i Wittenberg, laget av en representant for det alminnelige, hellige snekkerdømme på Finnøy i Ryfylke og fraktet på fly fra Stavanger samme dag.

LES OGSÅ: Martin Luther skaper ikke halleluja-stemning i frikirkene

– Vi var tidlig klar over at vi måtte ha med døra. Den er vårt framkostmiddel i historien, en tidsmaskin, den er dialogen med tiden.

Latter springer

Gruppen har foran seg 30 forestillinger gjennom jubileums­året for reformasjonen, de fleste i Roga­land og Agder-fylkene.

– Så lenge folk betaler nok avlat, kommer vi, forteller Tor Øyvind Skeiseid.

– Når pengene i kassen klinger, latteren ut av folket springer, sier Einar Olsen.

LES OGSÅ: «Bryllupsfest» for ny vigselsliturgi

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur