Kultur

Livet etter videosjappa

Denne uken stengte hovedstadens siste videobutikk dørene for godt. Video Novas filial på Majorstua har tilbudt film og snop siden 1980, men nå melder film- og Elvis-entusiast Pål Granlund tapt for strømmetjenester og ulovlig nedlasting.

Bilde 1 av 2

Denne artikkelen er skrevet av Ida Skogvold.

– For hver måned som går blir det dårligere med utleie og salg av film på fysiske formater, sier Granlund. – Folk velger heller å strømme filmer, enten lovlig eller ulovlig. Nå ser vi ut fra resultatet i 2015 at vi taper penger, og i og med at fremtiden ikke ser lysere ut, legger vi ned.

LES MER: Duften av digitalisering

Teknologien endrer bransjen

– Først døde Elvis, og nå legges Oslos siste videobutikk ned. Hva er mest trist?

– Det er Elvis, ingen tvil om det. Video Nova-nedleggelsen er vemodig, men det er ikke sånn at jeg gråter når det er slutt. Livet går videre, og det går fint uten Video Nova også.

– Hva har forandret seg siden oppstarten av kjeden på åttitallet?

– I 1980 var det kun én TV-kanal i Norge, og de viste én film i uken. Da videoen kom og man fikk mulighet til å se James Bond hjemme i stua, revolusjonerte det folks filmhverdag. I dag ser vi mer film enn noensinne, men ofte på telefoner eller nettbrett. I butikkene har vi gått fra Betamax og VHS til DVD og Blu-ray, og det er teknikken som forandrer seg, ikke publikums ønske om å se god film.

– Bruker du strømmetjenester selv, eller sverger du fortsatt til VHS-en?

– Jeg bruker Netflix, men laster aldri ned noe ulovlig. Ellers har jeg jo hatt god tilgang på film på Blu-ray gjennom jobben.

LES MER: Sender regning til Popcorn Time-brukere

Vender stadig tilbake til Elvis og Gudfaren

– Hva gjør du nå som Video Nova-tiden er over?

– I 1965 startet jeg Elvis-fanklubben Flaming Star, som jeg fortsatt leder. Jeg har vært heldig som har fått drive med hobbyene mine; film og Elvis.

Hvilken film har betydd mest for deg?

– Gudfaren-filmene. Når jeg har god tid, for eksempel på hytta, kan jeg ta frem trilogien og se den om igjen. Jeg har nok sett den ti ganger de siste tretti årene.

LES MER: ...men vinylplata er ikke død

Ser film på mobilen

Når gjorde du noe sist for første gang?

– Jeg lærer stadig nye tekniske ting, og det er fortsatt funksjoner på mobilen min jeg ikke klarer å bruke. Heldigvis har jeg lært meg å se film på den.

Hva gjør deg lykkelig?

– Familien min. Ellers får jeg mye glede av reisen i det jeg driver med, enten det er Elvis-klubben eller Video Nova. Lykken består av øyeblikk, og jeg setter mer pris på selve reisen enn det å nå målet.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur