Kultur

Leif Solberg er død

Organist og komponist Leif Solberg døde i sitt hjem på Lillehammer mandag. Han ble 101 år.

Leif Solberg var organist i Lillehammer kirke fra 1938 til 1982. Han var en sterk drivkraft i det musikalske livet i byen, gjennom sitt virke som musikklærer ved Lillehammer gymnas og som dirigent for flere kor. Han drev også utstrakt konsertvirksomhet.

LES MER: Fikk livsverket i gave på 100-årsdagen

Komponisten

Han viet også mye tid til å komponere. De senere årene har musikken hans fått økt oppmerksomhet, gjennom både konserter og innspillinger.

Leif Solberg ble født på Lena, og fikk sin første kjennskap til orgelspill gjennom sin far. Han ble elev av Arild Sandvold, og tok organisteksamen i 1933. Solberg debuterte som konsertorganist i 1938. Fra samme periode er hans mest kjente orgelverk, Fantasi og fuge over Se solens skjønne lys og prakt.

LES OGSÅ: Fikk sitt gjennombrudd som 80-åring

Hyllest

Den stillferdige mannen fikk sin fortjente hyllest på sin 100-årsdag for vel ett år siden. En fullsatt Lillehammer kirke æret mannen som var en musikalsk kraft i byen gjennom et par generasjoner. Engegård-kvartetten spilte strykekvartetten hans, og lokale kor og orkestre ga et innblikk i en livslang komponistgjerning. Nå er symfoniens hans spilt inn, og sterkt økende oppmerksomhet rundt musikken hans vil gi Leif Solberg et levende, musikalsk ettermæle.

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur