Kultur

Kunstnerhjelp til flyktninger

Donér streken din! er oppfordringen fra illustratør Anne Aagaard. Gjennom aksjonen oppfordrer hun kunstnerkolleger til å støtte flyktningene i Middelhavet gjennom Redd Barna.

Anne Aagaard har reagert sterkt på hvordan flyktningene som kommer til Europa blir behandlet.

– De sterke bildene vi blir konfrontert med er brutale og gjør sterkt inntrykk. Jeg jobber visuelt selv, og vet hvor sterkt bilder kan virke på folk. Det siste bildet av den lille, døde gutten som ligger på stranden i Tyrkia blir så sterkt at jeg prøver å unngå det. Jeg har selv en sønn på halvannet år og som mor blir jeg tvunget inn i en uendelig vond virkelighet. Kraften i det visuelle gjør at det blir umulig å forholde seg likegyldig og passiv til situasjonen, sier illustratøren som mener bildet gir en umiddelbar innsikt i tragedien.

– Bildet går umiddelbart til hjertet, og vi får øynene opp for katastrofens omfang – gjennom en grusom enkeltskjebne.

LES OGSÅ: Fare for overgrep når alle vil hjelpe

Må på banen

Aagaard oppfordrer nå kolleger innen kreative yrker til å hjelpe flyktningebarna, gjennom å bidra til Redd barnas prosjekter i området.

– Selv følte jeg at det minste jeg kunne gjøre var å videresende honoraret for det siste oppdraget mitt – til beste for alle de menneskene som nå lever i en ekstremt vanskelig situasjon, sier initiativtageren til «Donér streken din!».

Hun håper at visuelle kunstnere kommer på banen for å avhjelpe den akutte situasjonen.

– Senere kan man vurdere et kunstnerisk engasjement i saken, men akkurat i dag er det ren pengehjelp som kan være med på å forbedre en fortvilet situasjon for tusenvis av enkeltskjebner, mener hun.

LES OGSÅ: Biskop Kvarme ber folk ønske flyktningene velkommen

Stor aksjon

Anne Aagaard er også medlem av Facebook-gruppen som står bak initiativet «Refugees welcome to Norway!».

Den spontane aksjonen for å hjelpe flyktningene ved Politiets utlendingsenhet ble startet av forfatter Hilde Hagerup og kunstner Mona Bentzen. I går hadde gruppen 61.000 medlemmer, og folk bidrar med mat og klær, husrom, leker og medisinsk kompetanse.

– Det kan ikke være opp til et frivillig nettverk å sørge for at flyktninger som kommer til Oslo, blir tatt hånd om på en verdig måte, sier initiativtagerne i et innlegg i Aftenposten.

LES OGSÅ: «Vil engasjementet vare?»

Sivil ulydighet

Sosiologiprofessor Thomas Hylland Eriksen holdt folketale på Bjørnsonfestivalen i Molde om flyktningsituasjonen.

– Situasjonen er så sterk at den skaper en bevegelse i folket – som er veldig nær sivil ulydighet. Man ser det åpenbare behovet for å hjelpe mennesker som offentlige myndigheter ikke vil ha. Vi ser det i Ungarn der en brutal stat opptrer på en måte som får enkelt mennesker til å engasjere seg, sier Hylland Eriksen.

Han mener at når stater og EU ikke klarer å håndtere situasjonen, vekker det ansvar hos folk.

– Det er viktig å ikke betrakte flyktningene som en masse. Vi har lett for å gjøre ordet asylsøker til et synonym for kriminell. Statistikk og store tall rundt katastrofer blir lett ubegripelige, men når vi blir konfrontert med enkeltskjebner – som den døde treåringen på stranden i Tyrkia – utløser det noe hos alle som selv har barn. Det grusomme blir synlig og uunngåelig, sier han.

LES OGSÅ: Her kan du hjelpe – se vår nasjonale oversikt

Preller av

Hylland Eriksen mener at forsøkene på å betegne flyktningene som velferdsturister – og hjelperne som godhetsposører – preller av når man må identifisere seg med enkeltmenneskers skjebne.

– Hvis ikke Europa klarer å håndtere denne flyktningkatastrofen på en anstendig måte, mister vi vår moralske selvrespekt, sier han.

LES OGSÅ: Gode råd til hvordan du kan hjelpe

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur