Kultur

Kunstnere frykter levekårsundersøkelse

Utredningen om kunstnernes økonomi utsettes ikke. Kunstnere frykter politisk agenda, og at svarene de gir skal bli brukt mot dem.

– Det er ingen politisk agenda bak kartleggingen av kunstnernes levekår, sier lederen for utredningen, Vigdis Moe Skarstein.

Sist søndag var siste frist for å svare på spørreundersøkelsen som skal kartlegge hvordan det er å være kunstner i Norge. Som Vårt Land tidligere har skrevet, har undersøkelsen vakt sterke reaksjoner blant kunstnere, som mener den er for generell, for komplisert å svare på, og bærer preg av å være hastverksarbeid.

I lørdagens Vårt Land sa Knut Løyland hos Telemarksforskning at de gjerne skulle hatt mer tid.

– Det er mye jeg ville gjort ­annerledes, men nå var det dette vi hadde rammer til. Vi skulle gjerne hatt mer tid, men departementet har en tidsplan, og den fikk vi ikke gjort noe med, sa Løyland.

LES OGSÅ: Får ikke svar fra kunstnere

– Politisert

Trygve Luktvasslimo, som er styreleder i Nord-Norske Bildende Kunstnere, tok i sommer initiativ til å sende et brev til forskerne, hvor det tas til orde for at «en solid undersøkelse av kunstnernes arbeid og inntekt bedre vil kunne kartlegges over et tidsrom på for eksempel ett år».

Han tror det nå har vært viktigere for kulturdepartementet å få undersøkelsen ferdig, enn at den blir grundig utført.

– Vi har en ny regjering som snart skal komme med sitt første egne kulturbudsjett, hvor vi forventer endringer i fordeling av kulturkroner og ideologisk kurs. Så selvfølgelig er det betenkelig at undersøkelsen stresses gjennom slik at den skal være ferdig i tide, når fokuset burde være på at undersøkelsen er god. Resultatet av undersøkelsen er et viktig verktøy for både oss fagorganiserte, regjeringen, forskere og andre. Naturligvis er dette verktøyet også politisert, sier Luktvasslimo.

Overrasket

Også Frøydis ­Helene Frøsaker, som leder Billedkunstnere i Oppland, mener undersøkelsen bar preg av den korte tidsfristen.

– Jeg må si jeg ble overrasket da jeg hørte at forskerne hadde bedt om mer tid, men ikke fikk det. Kanskje har det vært viktig for regjeringen å få den gjennomført hurtig. Man kan få følelsen av at det ligger et politisk motiv bak utredningen, ut fra det sterke fokuset på kunstnerens posisjon i markedet. Sånn sett er undersøkelsen del av et større mønster.

– På hvilken måte?

– De er ute etter å skjære ned på de offentlige midlene til kunstnerne.

– Bør ikke kunstnere bli flinkere til å se seg om etter kommersielle muligheter?

– Jeg synes vi er flinke til å finne måter å tjene penger. Ikke bare gjennom salg, men for eksempel også gjennom konsulentvirksomhet, sier Frøsaker.

– Handler om fakta

Vigdis Moe Skarstein er engasjert av Kulturdepartementet for å lede utredningen av kunstnernes økonomi. Hun er ikke enig i at dette arbeidet er politisert.

– Jeg opplever ikke at mandatet og utgangspunktet for undersøkelsen har noen politisk dreining. Det handler om å få inn fakta, og så kommer politikkutformingen etterpå. Så det er jeg ikke enig i.

Hun er heller ikke enig i at sommerens spørreundersøkelse bærer preg av at regjeringen har hastverk.

– Telemarkforskning har fått oppdraget i konkurranse med andre, på betingelsene som er gitt. Det er riktig at det er kort tid, men det er fordi utredningen skal leveres i desember. Man vil alltid kunne diskutere hva som er nok tid, men jeg tror det skal være mulig å få til noe innenfor tidsrammen, sier Skarstein.

Statssekretær i Kulturdepartementet Bjørgulv Vinje Borgundvaag mener utredningen vil sikre et godt kunnskapsgrunnlag.…

– Mandatet er svært omfattende og omhandler gjennomgang av kunstnerpolitiske tiltak og virkemidler. At denne regjeringen ønsker et bredere økonomisk grunnlag for kunstnere er ingen hemmelighet, sier Borgundvaag til Vårt Land.

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal er journalist i religionsavdelingen, og har jobbet i avisen siden 2014. For tiden skriver han mest langstoff, men har også et spesifikt ansvar for dekningen av Metodistkirken. Han har tidligere skrevet en rekke reportasjer fra USA.

Mer fra: Kultur