Kultur

Kun aviser i postkassen på lørdag

Lørdagsavisene vil fortsatt komme i norske postkasser, selv om Posten legger ned all øvrig distribusjon på lørdag.

Stortinget behandlet i går ny postlov som innebærer at postombæringen på lørdag opphører. Det vil gi en besparelse på 400 millioner kroner, distribusjon av lørdagsaviser er beregnet til et sted mellom 50 og 120 millioner. Både Samferdselsdepartementet og et samlet stortingsflertall forsikrer at dette ikke skal belaste avisene økonomisk.

Konsernsjef Per Magne Tveiten i Mentor Medier forteller at Vårt Land distribuerer 20 prosent av sine aviser gjennom Posten.

LES OGSÅ: Greit med andaktsbok i postkassen

Distriktene

– Min bekymring går på utvikling av distribusjonskostnader generelt, de har steget kraftig de siste årene. Nå blir det viktig å følge opp den nye ordningen. Vi må sørge for at forutsetningen om at dette ikke skal belaste avisene, blir overholdt, sier han.

Han påpeker at utfordringen for lørdagsdistribusjon særlig gjelder Nord-Norge og distriktene generelt.

– Det er positivt at både storting og departement vil legge til rette for fortsatt avisdistribusjon på lørdag – i et riksdekkende perspektiv. Det gjenstår fortsatt å se om kostnadene ved den nye løsningen holder seg på dagens nivå, når de praktiske løsningene skal på plass. Der ligger det fortsatt en liten bekymring. Det kan fortsatt dukke opp problemstillinger som vi må følge opp, sier Tveiten.

Løfter

Norske lokalaviser ­leverer en fjerdedel av opplaget utenfor eget distrikt og har fryktet at kostnadene vil gå i været. Generalsekretær Rune Hetland i Landslaget for lokalaviser er litt mindre bekymret etter forsikringer om at det skal bli en løsning lokalavisene kan leve med.

Følg oss på Facebook og Twitter!

– Det blir feil å ikke tro på l­øftene fra både Samferdselsdepartementet og samtlige poli­tiske partier. Det som mangler er en prisgaranti, og usikkerheten ligger i hvilke løsninger man får forhandlet seg frem til med Posten. Det blir ikke en god løsning før vi vet at det blir samme pris for lørdagen som på ukedagene, sier Hetland.

Økonomi

Han ser det realistiske i at postmengden går ned, og at postombæring på lørdag forsvinner.

– Folk flest kan leve med at regningene kommer på mandag i stedet for lørdag. Mange abonnenter vil også godta at fredags-avisen leveres på lørdag, men det er ikke akseptabelt at den ikke dukker opp i postkassen før på mandagen, sier han og håper forsikringene om en rimelig løsning for lokalavisene vil ende i økonomiske avtaler de kan leve med.

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur