Kultur

Kultur mot anti-semittisme

Jødisk kultur markeres i et felles løft over hele Europa neste helg. – Anti-semittiske strømninger gjør det viktigere enn noen gang å vise frem vår kultur, sier Rita Abrahamsen.

Jødisk Kulturfestival Trondheim fokuserer på jødisk kulturpåvirkning i USA.

– Det er åpenbare forskjeller på hvordan jødisk kultur har fått utfolde seg på vårt kontinent i forhold til det amerikanske. Holocaust satte en brutal stopper for utviklingen i Europa, mens den store, jødiske befolkningen i USA har holdt sin egen kultur høyt hevet, og vært med på å prege samfunnet i langt større grad, sier Rita Abrahamsen, daglig leder for kulturfestivalen i Trondheim.

Jødisk kultur

– Jiddisch språk har bidratt med ord og vendinger inn i det amerikanske, som når du bestiller en bagel, og i New York er det jødiske synlig i gatebildet i langt større grad enn i Europa. I løpet av få tiår rundt forrige århundreskifte kom det 1,5 millioner jøder til USA, og New York hadde i lang tid den største jødiske befolkningen i verden, sier hun.

LES MER: Hun var Goebbels sekretær: – Jeg var feig

I Europa har etterkrigstiden vært preget av å gjenreise de jødiske tradisjonene.

– Men vi har greid å lete frem igjen en tapt kultur, og er stolte av at den så absolutt er levende i dag. Det vil vi vise nordmenn gjennom kulturfesten, sier hun.

Hun påpeker viktigheten av å fremme jødisk kulturforståelse i en tid der anti-semittiske strømninger gjør seg gjeldende.

– Når det anti-semittiske hodet reiser seg, og det ser vi skje nå, er det forkledd i forskjellige drakter. Det viktigste vi kan gjøre er å formidle kunnskap, og sørge for at nordmenn får innsikt og hyggelige erfaringer gjennom møtet med vår kultur, mener Rita Abrahamsen.

Anti-semittisme

Hun opplever at mange nordmenn fortsatt vet for lite om jødisk kultur.

– Desto mer åpne vi er, jo mindre farlige og rare blir vi i folks øyne. Vi må for all del ikke gjemme oss bort, da vil de som konspirerer mot oss få fritt spillerom. Det er viktigere enn noen gang at vi er på banen, sier hun.

Festivalen er ikke religiøs, men åpner med Sabbatskveld fredag.

– Vi vektlegger sabbatsmåltidet som familiens samlingssted, forklarer hva vi gjør og spiser – og synger. Her blir det mye jødisk humor og klokskap – og selvfølgelig mye god tradisjonsmat, forteller hun.

LES OGSÅ: Hun tok oppgjør med mannsdominert jødisk kultur, men ga opp

Pogromer

Rita Abrahamsens besteforeldre kom til Trondheim i 1900.

– De rømte fra fattigdom og nød i Litauen og Polen, og var også utsatt for pogromer (etnisk forfølgelse). Som alle jødiske immigranter til Norge hadde de et sterkt ønske om å bli en del av vårt samfunn, og å leve sine hverdager i fred. Helt tilsvarende behov som dagens flyktninger har når de kommer til landet vårt, sier Abrahamsen.

Hun forteller begeistret om både amerikanske og norske innslag under festivalen.

– Jeg er veldig stolt av at vi har fått Grammy-vinnerne og ett av verdens ledende klezmer-band - Klezmatics – med på festivalen. De har sterke røtter i den jødiske klezmer-tradisjonen, men er også inspirerte av jazz og folkemusikk, forteller hun.

Rapperen Baba Israel beveger seg lenger ut fra jødisk tradisjon.

– Han tar helt nye retninger, men kan godt improvisere over en klezmer-låt, sier hun.

LES OGSÅ: Skal kirkemusikk være populær eller tradisjonell?

Konserter

Duoen Deborah Strauss og Jeff Warschauer er klassiske musikere og skal også ha et pedagogisk opplegg om jødiske musikktradisjoner sammen med Trondheim kulturskole.

Cohen, Dylan, Gud og Rem & Rem er tittelen på konserten med Håvard og Simen Rem. Håvard Rem holder også foredrag om påvirkning fra jødiske kunstnere i vestlig kultur.

– Og selvfølgelig blir det film. Vi viser to Woody Allen-filmer og en tegnefilm produsert av Steven Spielberg – om en ung, russisk-jødisk mus som søker lykken i USA, sier Abrahamsen.

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur