Kultur

Knausgård tildelt Björn Nilsson-pris for god kulturjournalistikk

Forfatteren Karl Ove Knausgård er nå også blitt en prisbelønnet journalist. Han mener det går ut på det samme: Å skrive med seg selv som filter.

Avisen Expressen utropte mandag Knausgård til vinneren av årets Björn Nilsson-pris for god kulturjournalistikk i 2016. Juryen har bestått av avisens kulturredaksjon, og i begrunnelsen skriver de:

«Årets prisvinner er en av verdenspressens mest etterspurte. Han er outsideren som står i sentrum, i evig kamp med tidsånden og seg selv».

Som en av få skandinaver har Knausgård boltret seg i spaltene til storaviser som The Guardian og New York Times. Selv mener han at han skriver på samme måte som journalist som det han gjør som forfatter:

– Det er veldig liten forskjell, jeg bruker samme språk og ressurser. Beskriver det jeg ser, med meg selv som filter. Jeg var der. Jeg så det.

I et intervju med Expressen sier han ubeskjedent at han skriver i Hamsuns, Ibsens, Undsets og Sandemoses tradisjon.

– Edvard Munch brøt med den realistiske malertradisjonen samtidig som Hamsun skrev «Sult», begge gjorde en ekstrem vending bort fra realismen og inn i det personlige. Det er også det jeg holder på med, sier Knausgård, som nå gir ut bok om Edvard Munch, samtidig som han er kurator for en utstilling som åpner på Munchmuséet i Oslo i mai.

LES ANMELDELSE: Karl Ove Knausgård skriv sympatisk, undrande og av og til litt kjedeleg i si bok, Om høsten.

Les mer om mer disse temaene:

Lars Gilberg

Lars Gilberg

Lars Gilberg er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur