Kultur

Klimatrussel i Nidarosdomen

Jorda er truet av Mammon. Slik presenteres Olavsfestdagenes tema med lyd og bilde i Nidarosdomen.

Johan Magnus Elvemo og Bertil Palmar Johansen har skapt det 20 minutter lange verket SeaTime som skal gå gjennom hele natten til fredag i Skapelseskapellet i Nidarosdomen. I det samme kapellet finner du begynnelsen på den bibelske bildefrisen som i glassmalerier forteller hele bibelhistorien. Slik kobles ny og gammel tradisjon og teknologi.

Tidligere på åpningskvelden fremføres Kim André Arnesens verk The Wound in the Water. Også det omtales som et verk om« jordens uendelige skjønnhet, men også dens dype sår». Selv om SeaTime er laget uavhengig av Olavsfestdagene og ble urfremført for to år siden, kommenterer begge verkene festdagenes mammon-tema.

LES OGSÅ: Trøtte Olavs-deltagere får video i stedet for bønn

Gledelig

Johan Magnus Elvemo er amanuensis ved Institutt for kunst- og medievitenskap ved NTNU. SeaTime er det andre verket han lager i samarbeid med komponisten Bertil Palmar Johansen.

Elevemo synes det er spesielt gledelig at det 20 minutter lange video- og musikkverket skal gå om og om igjen gjennom Olavsvaken.

– Det er veldig spennende, fordi det er uvanlig med et slikt uttrykk integrert i en kirkelig sammenheng, men det er absolutt relevant for temaet mammon. SeaTime handler om de natur- og klimaendringene kloden gjennomgår, sier Elvemo.

Klimakunst

– Hva består bildene av?

– I et ekspressivt fargerikt kunstuttrykk blandes diverse bilder av liv i havet, insekter, isbjørner og andre skapninger med andre naturuttrykk som bølger, trær og gress. Bildespråket består av mange lag, og er mer kunst enn naturalistiske bilder.

Utdrag av videoen er å finne på Youtube. Elvemo sier det er en kunstnerisk respons på hva som skjer med kloden når temperaturene stiger og isen smelter.

– Det er ingen dommedagsbeskrivelse, men heller et uttrykk for det fantastiske i naturen, sier han.

Prosjektet startet likevel med uroen rundt hva det egentlig er som skjer med kloden, hvordan kommer det til å gå?

– Olavsfestdagene så dette og syntes det passet godt inn. Mye er drevet av jakten på mammon, og måten vi behandler skaperverket på henger sammen med mammonjakten, mener Elvemo.

Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur