Kultur

Kirkelig Kulturverksted gikk 3,6 mill. i minus

Nordmenn kjøper færre CD-er. Det har rammet Kirkelig Kulturverksted hardt.

Kirkelig Kulturverksted hadde et underskudd på 3,6 millioner kroner i fjor. Nå har Bymisjonen, Oppysningsvesenets fond (OVF) og Aschehoug ettergitt lån for til sammen 3 millioner kroner for å bedre Kulturverkstedets økonomi.

Kraftig minus. Det viser årsregnskapet som Kirkelig Kulturverksted (KKV) har sendt til Brønnøysundregistrene. Inntektene til Kulturverkstedet sank fra 25 millioner i 2009 til 19,5 millioner i fjor. Selv om kostnadene også gikk ned, med nesten 2 millioner kroner, endte altså driftsresultatet i kraftig minus.

Hovedårsaken til det store underskuddet er, ifølge KKV selv, den negative utviklingen for CD-salget i Norge.

– Underskuddet for 2010 er ekstraordinært. Svikten i markedet har gjort at vi måtte nedskrive varelageret av CD-er kraftig, vi kan ikke regne med å få dem solgt, forteller styreleder Terje Kaupang i KKV.

Nedskrivingen er på nærmere 2 millioner kroner.

– Resten av underskuddet skyldes hovedsakelig svikten i CD-salget. De andre områdene som KKV arbeider med, går bedre enn de gjorde før, sier Kaupang.

Jakobkirken. KKV driver også Kulturkirken Jakob i Oslo, som har gått med underskudd de fleste årene siden kirken ble åpnet som kulturscene i 2000. I år var underskuddet på nær 400.000 kroner. Det skyldes, ifølge årsberetningen, først og fremst at 10-årsjubileet ga færre inntekter enn forventet.

Kaupang understreker likevel at driften av Kulturkirken nå har et bærekraftig økonomisk grunnlag etter at Kulturdepartementet for noen år siden vedtok å øke støtten.

Etterga lån. Årsregnskapet viser at egenkapitalen sank fra 6,3 millioner til 2,7 millioner kroner i løpet av fjoråret. Men årsberetningen opplyser at KKVs långivere Kirkens Bymisjon, OVF og Aschehoug har ettergitt lån for til sammen 3 millioner kroner, med virkning fra 1. januar 2011. Styret skriver at denne ettergivelsen vil, sammen med andre tiltak for å bedre driften, gi et overskudd i 2011 som vil øke egenkapitalen betydelig.

– Ser det fortsatt ut til å gå mot overskudd i år?

– Ja, det gjør faktisk det. Jeg mener vi er på vei mot et positivt driftsresultat. Men julesalget er en svært stor del av årets salg, og kan avgjøre om driften går i pluss eller minus, sier Kaupang og legger til:

– Jeg tror overskuddet i 2011 kan bli nær tilsvarende underskuddet i fjor, som følge av gjeldsnedskrivningene.

– Hva tenker du om at Bymisjonen, OVF og Aschehoug tok dette tapet?

– For dem var jo dette krevende. Det har vært et mål å drive i økonomisk balanse over tid. Men dette er utviklingstrekk som ligger i musikkbransjen, ikke først og fremst i KKV. Samtidig viser det nødvendigheten av at idébaserte selskaper som KKV har sterke og langsiktige eiere som støtter innholdet i det KKV står for og gjør. KKV må greie begge deler – både innhold og økonomisk bæreevne, sier styrelederen.

Manager. Han peker på at Kulturverkstedet nå omstiller seg til å distribuere musikk gjennom nye salgskanaler, som blant annet streaming, nedlastning og gjennom eksport.

– Jeg ser for meg at vi må gjennom en omstillingsperiode på noen år, sier Kaupang.

Han viser til at musikkformidling også skjer gjennom konserter, noe som har gitt KKV et ekstra ben å stå på: Kulturverkstedet fungerer som manager og legger opp konsertturneer for utvalgte artister. Den virksomheten gikk med nesten 700.000 kroner i pluss i fjor.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur