Film

Kinopublikummet vil ha kristne filmer

Den kristne julefilmen The Christmas Candle blir satt opp på over 50 kinoer i Norge.

Til tross for lunkne anmeldelser i avisene ble Heaven is for Real sett av over 45.000 norske kinogjengere. I morgen er det premiere på The Christmas Candle, nok en film med et tydelig kristent budskap. Filmen settes opp på 57 kinoer i Norge, og distributør Petter Benestad håper filmen vil trekke like mange til kinosalene som Heaven is for Real gjorde.

– Vi ser at det er interesse blant publikum for å se filmer med ekte kristent innhold. The Christmas Candle hadde testvisning i fjor i Kristiansand og på Hamar, og ble utsolgt begge steder, sier Benestad, som tidligere var kinosjef i Kristiansand.

Han forteller at han som kinosjef opplevde et massivt trykk etter en artikkel i Fædrelandsvennen om en bølge av kristne filmer i USA som norske distributører ikke ville importere.

LES KOMMENTAREN: Bibelsk popkultur

Kjenner seg igjen

– Jeg tror det ligger kommersielle motiver bak en slik satsing vi ser i dag. Kristne er et stort potensielt publikum også i Norge, sier Lars Dahle.

Han er daglig leder i Damaris Norge, Norge, en virksomhet tilknyttet NLA Høgskolen som jobber med å koble kristen tro og popkultur, blant annet ved å veilede menigheter i hvordan de kan bruke film til å snakke om tro. Dahle tror noe av grunnen til at filmer som Heaven is for real har blitt en suksess, er at et kristent publikum kan kjenne seg igjen i fortellingene.

Følg oss på Facebook og Twitter!

– Kristne kjenner seg ofte ikke igjen i filmer som går på kino. I Heaven is for real møter vi en sympatisk, ærlig og engasjerende historie om en kristen familie. Det er ingen satire eller ironi, sier Dahle.

– Filmene har fått lunkne kritikker. Er det kristne publikummet mer opptatt av det oppbyggelige innholdet enn den kunstneriske kvaliteten?

– Vi må kritisk vurdere om filmene er traktater eller kunst, men vi kan ikke utelukke filmene fra å være kunst fordi det kristne budskapet er tydelig. Anmeldelser blir fort et uttrykk for anmelderens positive eller negative erfaring i stedet for å ta for seg filmskaperens intensjoner, mener Dahle.

LES OGSÅ: Himmelfilm på kinotoppen – mot alle odds

Får ikke konsekvenser

Heaven is for Real hadde flere kinobesøk enn både Mandela-filmen Veien til frihet og den norske oscarkandidaten 1001 gram. United International Pictures (UIP) distribuerte filmen i Norge. Direktør Simen Rognerud sier at filmens suksess ikke får noen konsekvenser for hvordan de vurderer andre filmer med lignende målgruppe.

– Vi gjør alltid individuelle vurderinger av filmene vi tar inn, og det er ikke noe spesielt for filmer med religiøst innhold.

– Har kristen-segmentet blitt et mer attraktivt marked for distributørene enn det var før?

– Det er alltid verdt å se om det kan være et marked. Vi jobber med å segmentere alle filmene vi distribuerer inn mot spesifikke markeder, sier Rognerud.

LES OGSÅ: Bibelfilmer ble latterliggjort av kritikerne – nå frir kino til stevnefolket

Får fort kritikk

Jesusfilmen Son of God var det derimot ingen norske filmdistributører som ville sette opp.

– Tror du distributørene angrer når de ser hvor bra Heaven is for real gikk, Petter Benestad?

– Jeg tror ikke det. Jeg har ikke sett filmen selv, men noen har vurdert å ta inn filmen, og funnet at den ikke holder mål kvalitetsmessig. Noen filmer er veldig amerikanske og passer ikke så godt i Norge, sier Benestad.

Lars Dahle tror ikke Son of God nødvendigvis var noe dårligere enn mange andre filmer som blir satt opp på kino.

– Men slike filmer får fort sterk kritikk på grunn av det tydelige budskapet, sier han.

Bibelbølgen i Hollywood tyder på at det er et marked for bibelfortellinger. Tidligere i år kom filmen Noah, og i desember er det premiere på Exodus, som er fortellingen om Moses. Dahle mener at filmer som Narnia og Ringenes Herre også kan ses i lys av en bred bibelbølge, filmer som har et kristent tema eller grunnsyn.

– Det finnes en søken etter å gjenoppdage kristen tro. Jeg tror nyateister undervurderer tiltrekningskraften de bibelske fortellingene har selv i en sekulær kultur.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Film