Kultur

Hip hop gir nytt håp

Jan-Erik Gino Mæland synes det kan være tungt å være en av få kristne rappere i Norge. Det er desto lettere å ta opp temaer som takknemlighet og mobbing i låtene.

Den splitter nye låten «Takknemlig» gis ut under artistnavnet Gino Bless som singel, EP, video og dokumentarfilm.

For ikke lenge siden var hip hop-artisten fra Bergen, nå bosatt i Kristiansand, også på «God morgen» i TV2 for å presentere låten «Snakk om mobbing».

På nyåret blir det både snakking og rapping om temaet på flere skoler i landet.

– Takknemligheten for at mitt eget liv er blitt så bra, blir ekstra sterk i julen. I oppveksten var ikke jula noen god tid for meg i det hele tatt. Derfor blir jeg på denne tiden av året minnet om hvor viktig det er å hjelpe dem som sliter, enten det er mobbing, eget selvbilde, eller andre ting. For meg er hip hop den beste måten å gjøre det på, sier 34-åringen.

LES MER: Hiphop-stjerne sampler norsk kristenpop

Lett å bli mobber

Nå planlegger han en turné på nyåret til flere skoler, hvor mobbing står på dagsorden. Samarbeidet med Blå Kors i Kristiansand om «Snakk om mobbing», hvor også idrettsprofiler som Martin Ødegaard, Ole Gunnar Solskjær og Thor Hushovd bidrar, har gjort ham fyr og flamme.

– Jeg vil bidra med både musikk og foredrag. At staten også har gitt flere millioner til prosjektet, er fantastisk. Det trengs virkelig, for mobbing er utbredt. Og det er lett å bli mobber. Jeg bidro selv til mobbing av folk som skilte seg ut. Det er jeg ikke stolt av. Derfor vil jeg være med på kampanjen, og derfor er jeg glad for at låten jeg har skrevet om temaet blir hørt.

LES MER: Rapper 666-symbolikk

Ny sjanse

– Hva vil du først og fremst fortelle elevene du møter?

– Historien om mitt eget liv. Den forteller ganske mye. Når det gjelder mobbing, handler det ofte om selvbildet til mobberen. Det gjorde det også for meg. Klarer man å endre det, vil mye være gjort. Jeg vil fortelle at hver enkelt elev, og hvert eneste menneske, er verdifullt i seg selv. Og at vi alle er elsket av Gud. Vi kan alle feile og bomme på målet, men vi kan også få en ny sjanse. Det er tilgivelse å få. Synker det inn, gjør det noe med oss.

Da han i 2011 dro til Filippinene sammen med blant andre artistkona Rebekka Meland og hip hop-kollegaen Tommy T, var hensikten å bidra til at barna på barnehjemmet House Of The Heroes kunne få en bedre tilværelse.

– Det var utrolig sterkt å møte barna. Da vi ga dem nye sko, viste det seg hvor stor pris de setter på lite.

LES MER: Kristentrender fra 90-tallet

Livet forandret

Fra Mærland var 16 til han var 19 år, bodde han på fosterhjem. Da hadde han allerede fått et nytt holdepunkt i livet sitt.

– Sommeren da jeg var 15 år, skjedde det noe som forandret livet mitt. Jeg var med en kamerat og faren hans til den kristne festivalen Soul Survivor i England, og mens artisten Matt Redman fremførte låten «What A Friend I Found», fikk jeg møte Gud. Jeg hadde ikke noe forhold til Gud fra før. Syntes egentlig kristne var noen særinger som holdt seg for seg selv, men nå kom alt i et annet lys.

Interessen for musikk forandret seg ikke. Men holdningen til musikk gjorde det.

– Jeg ønsket å bruke musikken som et redskap for Gud, både når det gjaldt å skape tro hos andre, slik jeg selv hadde opplevd det. Men også til å hjelpe dem som sliter, som jeg også hadde erfart.

Les mer om mer disse temaene:

Olav Solvang

Olav Solvang

Olav Solvang var kulturjournalist i Vårt Land i en årrekke, med særlig interesse for musikk. I 2019 utga han boka «Rytmer rett i hjertet - en beretning om den kristne populærmusikkens historie i Norge». Han anmelder populærmusikk for Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur