Kultur

Hindsbo ny spiss for Nasjonalmuseet

Audun Eckhoff fikk ikke fortsette som direktør for Nasjonalmuseet. Nå overtar dansk kulturleder.

Hun har vært regnet som en av favoritt til å overta som leder ved Nasjonalmuseet. Mandag ble det klart at den danske kunsthistorikeren Karin Hindsbo inntar direktørstolen.

– Jeg gleder meg til et godt og tett samarbeid med et kompetent styre og ikke minst de mange utrolig flinke ansatte i Nasjonalmuseet, sier Hindsbo.

Hun overtar en institusjon som har opplevd mye turbulens, og står foran en krevende fase i det Norges største kunstsamlingen skal samlokaliseres på Vestbanetomten i Oslo.

LES OGSÅ: Livet i glasshus

Lederstjerne. 42-åringen Karin Hindsbo er utdannet kunsthistoriker fra Aarhus Universitet, men har de siste årene hatt ulike lederstillinger i norsk kulturliv. Hun kommer fra jobben som direktør for KODE, kunstmuseene i Bergen.

Tidligere har hun vært direktør ved Sørlandets Kunstmuseum i Kristiansand. Før dette var hun kunstfaglig leder ved Kunsthall Aarhus og leder for Den frie Udstillingsbygning i København.

- Det har ikke vært en enkel avgjørelse. Jeg har hatt en fantastisk tid i KODE. Samtidig er direktørstillingen ved Nasjonalmuseet en av de viktigste kulturstillingene i Norden, en utrolig mulighet jeg ikke har kunnet si nei til, uttaler Hindsbo.

LES OGSÅ: De neglisjerte bedehuskunstnerne

Eckhoffs avgang. Det er en krevende rolle hun nå skal fylle. Flere av hennes forgjengere har fått skarp kritikk for måten de har fylt rollen. Det gjelder ikke minst avtroppende leder Audun Eckhoff.

– Historien om Nasjonalgalleriet blir stående som et symbol på Audun Eckhoffs lederperiode. Det har vært åtte år uten særlig mye handling. Han tar ingen kamper og all kritikk avvises, uttalte Erlend Høyersten, den norske direktøren for et av Danmarks største museer, ArOS, til Aftenposten i fjor.

Misnøyen med ledelsen og konfliktene i deler av organisasjonen har også de siste ukene fått mye presseomtale.

Prosessen med å ansette direktør for en ny åremålsperiode har pågått siden i fjor. Utlysningsfristen ble forlenget da kulturminister Linda Hofstad Helleland utnevnte nytt styre. Styreleder Linda Bernander Silseth tiltrådte ved årsskiftet og sier i en pressemelding at et samlet styre var enige i at Karin Hindsbo var den beste til å lede Nasjonalmuseet.

– Jeg ønsker samtidig å takke Audun Eckhoff for en svært viktig og god jobb gjennom en avgjørende og suksessfull fase for Nasjonalmuseet. Jeg vil særlig trekke frem at Eckhoff har etablert en ny organisasjon, har gjennomført en rekke vellykkede utstillingsprosjekter og har bidratt til besøksrekord senest i 2016, uttaler Silseth.

LES OGSÅ: – Nasjonalmuseet bør bli tøffere

– Viljesterk. At hun har bidratt til å øke besøkstallene, er også et skussmål som etterfølgeren Hindsbo får.

– I løpet av tre år har Karin Hindsbo gjennomført en omfattende organiserings- og strategiprosess, gitt hele museet et sikkerhets- og forvaltningsløft, skapt stor oppmerksomhet rundt museet og sørget for tidenes besøksrekord for KODE, uttaler KODEs styreleder Henning Warloe.

Han sier Karin Hindsbo har gjort «en fabelaktig jobb».

– Hun er godt likt og respektert av både ansatte og styre. En viljesterk, uredd og moderne leder, som vi ønsker lykke videre, sier Warloe.

Les mer om mer disse temaene:

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur