Kultur

Herland: – Vikingene var fryktløse og åpne

Hanne Nabintu Herland vil vi skal la oss inspirere av vikingenes verdier, slik at vi igjen kan bli «trygge og stolte».

– Hva er det ved vikingarven du er stolt av?

– Janteloven og konsensustyranniet preger Norge. Av vikingene kan vi lære oss en konstruktiv fryktløshet. De var ikke redde for å dra hjemmefra. Vi finner dem igjen i den keiserlige garde i Konstantinopel, og som normannerkonge på Sicilia. Vi er redde for å være tydelige. Det skaper feighet og sladder. Den frie bonden deltok på tinget, der han kunne reise seg og si sin mening. Jeg er også fascinert av kvinnens frie rolle­. Den sterke bondekona er et ­fenomenalt ideal som stod som en bauta da mannen var ute, sier Herland.

Vikingverdier

Hun ønsker at serien skal skape begeistring for vår kulturhistorie.

– Bildet var selvfølgelig blandet. Det var en tøff og hard tid, men jeg synes det konstruktive skal frem. Jeg tror mange unge mennesker kan ha godt av å få det med seg.

– Hva får deg til å tenke at fryktløshet var en verdi for 
vikinger?

– De våget å reise på de store havene. Deres sinn var ikke lukkede, men multikulturelle og åpne. De var fryktløse i sin ekspansjon. Det er noe av hovedgrunnen til at vi kalte serien Fryktløse nordmenn, sier hun.

Internasjonale

Fordi ­vikingene var så internasjonale, kan hun ikke fatte hvor tanken kommer fra om at rett og galt lar seg definere til etnisk tilhørighet.

– Den tanken fører oss galt av sted. Det internasjonale bør ikke være en trussel, men en berikelse. Jeg tror det er grunn til å si vi var mer åpne og internasjonale den gangen enn vi er i dag, sier Herland.

– Historieprofessor Jon Vidar Sigurdsson finner flere feil i første episode. Hvorfor har du ikke forankret serien bedre faglig?

– Vi har ønsket å få en bredde og ikke bare akademikere, sier hun.

Georg Olafr Reydarsson Hansen presenteres som vikingetideksperten. Han er høvding i Njardar Vikingelag.

– Jeg syntes det var fascinerende å få ham som vikinge­tidsentusiast inn som første person. Jeg har stor respekt for Georg slik jeg har det for de andre som skal delta i serien. Det er ikke det samme som at jeg er enig i alt de sier, sier Herland.

Skipenes betydning

I episode to snakker historiker Halvor Tjønn blant annet om vikingskipenes betydning og norske leiesoldater i Midtøsten, skandinavenes bidrag til opprettelsen av Russland, samt at det norske samfunnet var basert på individets rett.

– Vår egen kulturhistorie skal vi ikke være redd for å snakke om. En trygg, nasjonal identitet, forankret i gleden over sin egen historie er en forutsetning for også å kunne respektere andre kulturer, mener Herland.

Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur