Kultur

– Her er vi fri til å prøve og feile

Slik valgte kunstnerne byene sine.

Berlin: Lars Ramberg (installasjon og billedkunst)

En kjenner seg fort hjemme i Berlin, og blir fascinert av tyskernes enorme respekt for kulturens egenverdi, men også som aktør i samfunnskritikken og nasjonsbygging. I Berlin har kunsten en status som man bare kan drømme om i Norge. Fordi det har vært så rimelig å bo her, har kunstnere fra 1990-tallet kunnet dra hit og investere i kunstnerskapene sine. Nå har det blitt dyrere, men jeg mener likevel at dette intellektuelt sett er det rikeste stedet i Europa og kanskje i verden. Her er man fri til å tenke, forske og prøve og tvile.

LES MER: Nå tviler kunstnerne på Berlin og New York

New York: Marit Følstad (skulptur, lysinstallasjoner, video)

For kunstnere er det ingen steder som kan måle seg med New York. Her er svært mange private gallerier, tillegg til kunstmuseer som MOMA, Whitney og Met. Så om du har idetørke er det bare å vandre ut i byen. De fleste jeg kjenner er nå i Brooklyn, Long Island eller Queens, for prisene presser kunstnere lenger og lenger ut. Men det er slik det er alle steder.

LES MER: For å forstå norsk kunst, må du studere europakartet

London: Kim Thomé (design og visuell kunst)

Det er en god buzz her og muligheter av alle slag. London er en by hele verden ser til, innen flere bransjer. Det er alltid mye som skjer her: Store kunstnere og museer skaper store begivenheter, mens ukjente kunstnere gjør spennende ting på små gallerier. Nå er det blitt så dyrt at folk flytter lengre og lengre ut, og jeg har selv begynt å tenke at det hadde vært fint å bo tettere på naturen. Men om jeg skulle flytte ut i verden nå, så ville jeg nok fortsatt valgt London.

Brussel: Thomas Falstad (maleri)

Foreløpig har ikke Brussel samme posisjon som veletablert kunstbyer som Berlin og New York. Tempoet er noe lavere, men det gjør det lett å fokusere på arbeidet. Likevel er det mye som foregår her. Hvis man vil, kan man gå på åpninger flere ganger i uka. Kunst og kultur har høy status i regionen, og i det finnes mange gallerier. Mange utenlandske kunstnere bosetter seg her. Det skyldes rimelige leiepriser, et høyst kjøpesterkt kunstpublikum, og den kunstnerdrevne kunstscenen. Byens beliggenhet er også viktig. Etter to timer på toget kan du være i Paris, London eller Køln.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Andre snakkiser: Tokyo (Gardar Eide Einarson), Los Angeles (Torbjørn Rødland), Detroit (Siri Hermansen), Istanbul

Les mer om mer disse temaene:

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal jobber i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur