Kultur

Har reist seks meter høy Jesus-statue i Sandvika

100.000 biler passerer daglig stedet der kristusfiguren står.

Bilde 1 av 4

Morgentrette bilister gned seg i øynene da de passerte Sandvika i går. En seks meter høy Kristus-statue var i løpet av natten reist like ved E18. Kopien av den kjente statuen som troner over Rio de Janeiro i Brasil, skal promotere karnevalet i Sandvika på lørdag.

Knut Abotnes er daglig leder i Asker Event som arrangerer karnevalet, og fikk ideen etter at han besøkte Rio-karnevalet i mars.

– Jeg fant ut at en Kristus-statue ville være et glimrende symbol for vårt eget arrangement. Vi ville tenke litt utenfor boksen, og mente at dette ville være noe folk assosierte med fest og moro under karnevalet i Rio – og nå også i Sandvika. En Kristus-figur er selvfølgelig et sterkt religiøst symbol, men jeg kan ikke tenke meg at den kan oppfattes som støtende i denne sammenhengen, sier Abotnes.

– Karneval har en religiøs opprinnelse, men det er ikke mye religion knyttet til feiringen i Rio. Det fine med karneval er at mange kulturer kan utfolde seg sammen, det er et fristed for livsglede og inkluderer alle.

LES OGSÅ: Skandalerocker korsfestes i britisk kirke

Skuffa over plassering

– Har Jesus kommet til Sandvika? ler Linda Halvorsen, som Vårt Land møter ved den nye kristusstatuen.

Hun og venninna Kristin Müller-Nilssen synes statuen har fått en uvanlig plassering, men synes det er morsomt at Sandvika har fått en kristusstatue. Müller-Nilssen har akkurat kommet fra Bolivia, som har en lignende figur, og Halvorsen spøker om hun har tatt den med fra Bolivia.

Tommel opp

Statuen står på Kadettangen, like ved Sandvika sentrum og tett opp mot E18 der det passerer over 100.000 biler daglig. Statuen er reist med godkjennelse av Bærum kommune, og arrangørene har også vært i kontakt med kirken og Statens Vegvesen. Alle instanser har gitt tommel opp. Statuen ble reist like før morgenrushet satte inn i går, og reaksjonene har strømmet på.

– Slik Rio-statuen står og verner om byen, står vår versjon og verner om Sandvika. Den står med ryggen mot sentrum, det er fordi den skal stå i riktig kompassretning mot Rio, forteller Abotnes.

Planen er å flytte statuen til den lille, flate øya «Danmark» som ligger like ved, men arrangørene er foreløpig usikre på om de får det til.

– Vi håper at den kan få stå noen måneder når den først er reist. Vi har allerede fått en rekke henvendelser fra folk som vil overta den i etterkant, forteller Abotnes.

En annen forbipasserende, Kristian Langnes, mener statuen har fått helt feil plassering.

– Nå står den på en byggeplass med hjullastere som kjører forbi, men det er noe nytt og morsomt. Den er jo ganske fin, men jeg tror at denne statuen kommer til å provosere muslimer, sier han.

LES OGSÅ: – Et portrett må ha gyldighet som kunstverk

Laget av Sinnasnekker'n

Statuen er laget av Otto Robsahm, kjent som Sinnasnekker'n på TVNorge.

– Han tente på ideen og mente at han fikk langt flere seere pr. dag her, enn i sitt eget TV-program, sier Abotnes.

Prost Gunnar Næsheim i Bærum reagerer positivt på Kristus-statuen som er blitt et nytt blikkfang i Bærum.

– Det er helt fint at man kobler positiv livsutfoldelse til et Kristus-symbol. Vi er omgitt av religiøse symboler og så lenge det ikke harseleres over religionen synes jeg dette er helt fint. Dette bryter ikke med det hellige, slik jeg opplever at den nylig lanserte videoen fra Frogner kirke gjør. Den er etter min mening et overtramp mot et hellig rom, sier Næsheim.

Prosten mener det er fint hvis kirken gjennom slik symbolbruk blir assosiert med livsglede.

– Vi har lett for å vektlegge menneskers synd. Når denne Kristus-statuen kobles til livsglede kan det være en fin motvekt mot kirkens rett og galt-tenkning. Vi er skapt i Guds bilde og det er bare positivt hvis slik symbolbruk retter fokus mot et helhetlig og livsbejaende menneskesyn.

Merkelig

Kommunikasjonsprofessor Peggy Brønn ved Handelshøyskolen BI er usikker på om Kristus-symbolet treffer til å markedsføre et karneval.

– Det blir ganske merkelig, og jeg tviler på om det assosieres med karneval. Det blir i så fall veldig indirekte, man må lete videre for å finne hensikten med symbolet. Men oppmerksomhet har de åpenbart klart å skape, sier Brønn.

Hun tenker at Kristus-statuen i Rio er utvannet som religiøst symbol.

– Den er blitt mer et ikon for byen og en turistattraksjon, mener hun.

Verdisyn

Rektor ved Markedshøyskolen, Trond Blindheim, påpeker at statuen i Rio representerer en katolsk tradisjon. En Kristus-statue blir uvant i vår protestantiske verden, men Blindheim har ikke problem med å bruke Jesus som symbol på noe livsbejaende.

– For meg står Jesus som en opprører mot den strenge Moseloven, og representerer de kristne ideene om nåde og det å vende det andre kinnet til. I vår tid blir Kristus assosiert med den mest frilynte av religionene. Også fordi at islam har brakt inn et nytt verdisyn i vår kultur. Det å reise en tilsvarende statue av Muhammed vil selvfølgelig være helt utenkelig, sier Blindheim.

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur