Kultur

«Her er ikke jøde eller greker, her er ikke slave eller fri, her er ikke mann og kvinne. Dere er alle én i Kristus Jesus.» Dette er kjente ord fra apostelen Paulus. Men hva skjer når bibelverset ­leses, ikke som en beskrivelse av det kristne fellesskapet, eller en enhet i det hinsidige, men av et sekulært, dennesidig og moderne felleskap?

Den italienske filosofen ­Giorgio Agambens bok Fellesskapet som skal komme gis nå ut på norsk. Agamben har fått en del oppmerksomhet i den norske offentligheten de senere årene. I 2011 utgav tidsskriftet Agora et temanummer om ham. Samme år ble han trukket fram som «motefilosof» i en artikkel i Klassekampen, sammen med slovenske Slavoj Žižek. Et navn som kanskje også kunne vært nevnt, er franskmannen Alain Badiou. Felles for de tre er at de tilhører den politiske venstre-siden, og at de samtidig deler en nesten lidenskapelig (i mangel på en mer treffende beskrivelse av Žižeks videosnutter på YouTube) interesse for teologi, og da spesielt Paulus.

En verden uten frelse

­
– ­Fellesskapet som skal ­komme er en bok full av teologiske ­begreper og analyser, sier ­Espen Grønlie, som har oversatt boken til norsk.