Kultur

Gravejournalister ble motivert av sinne mot kirken

Walter Robinson i Boston Globe tror filmen «Spotlight» har enda større påvirkning på folk enn artiklene som avslørte overgrepene i den katolske kirke.

Kirken visste at prester overgrep seg på barn, men lot dem likevel beholde jobbene sine, skrev avisen The Boston Globe i januar 2002. Senere fulgte avsløringer om at kirken hadde gått systematisk til verks for å dekke over overgrep begått av 90 prester, i stedet for å stoppe dem.

– Vi intervjuet hundrevis av overgrepsoffer. Det var en enorm personlig påkjenning. Vi ble sinte på kirken, og det motiverte oss til å fortsette arbeidet, sier Water Robinson.

Han ledet avisens graveredaksjon Spotlight under arbeidet med overgrepssakene. Spotlight er også navnet på årets beste film – ifølge Oscar-akademiet. ­Under takketalen natt til i går henvendte­ filmens produsent Michael Sugar seg til paven, og oppfordret ham til å gjøre mer for å «beskytte barn og gjenreise troen».

Sint

Walter Robinson mener mange katolikker deler sinnet han og kollegaene fortsatt har mot den katolske kirken, fordi overgrepene fikk pågå så lenge.

– Og mange er frustrerte for at kirken ennå ikke har tatt store nok skritt for å innføre systemer som kan sikre at overgrepene slutter. Vi som jobbet med saken kjenner på dette sinnet igjen, i forbindelse med filmen. Det virker som om filmen har enda større påvirkning på folk enn de opprinnelige avisartiklene i publiserte.

– Hva tror du er grunnen til det?

– Det sier noe om filmmediets kraft, sammenlignet med det skrevne ord. Dette er en sterk historie som har blitt filmatisert av flinke folk, og resultatet er en film som har fått flere til å innse at overgrepene var langt mer omfattende enn de trodde. I USA har mange vært overrasket over at det var noe som hadde pågått i såpass mange forskjellige land.

Filmen avsluttes med en liste over andre steder i verden hvor det også har blitt avdekket overgrep, etter avsløringene i Boston. Trondheim står på denne listen. Da biskop Georg Müller trakk seg fra stillingen som biskop i 2009, var den offisielle forklaringen at det skyldtes «samarbeidsproblemer». Året etter avdekket Adresseavisen at avgangen skyldtes at han hadde innrømmet overgrep mot en mindreårig altergutt.

Ikke i mål

I USA har 4 prosent av katolske prester og dekaner blitt anklaget for seksuelle overgrep i perioden 1952 til 2002. Det kommer fram i en studie fra John Jay College of Criminal Justice i USA, utført på bestilling fra den katolske kirken i USA. Studien slår fast at de aller fleste dokumenterte overgrepene ligger flere tiår tilbake i tid, ifølge BBC.

I 2008 ba pave Benedict for første gang kirkens overgrepsofre om unnskyldning. Walter Robinson mener kirken fortsatt har en vei å gå.

– I USA har kirken innført nye standarder og normer for å beskytte barn, og for å sikre at prester ikke bare blir flyttet på når det fremmes alvorlige beskyldninger. Men det gjøres fortsatt for mange unntak til at folk kan føle seg trygge. Og i utviklingsland ser vi fortsatt at prester blir flyttet på når de får beskyldninger mot seg.

LES MER: Hundrevis av korgutter misbrukt i Tyskland

Mange visste

Spotlight er også en film om Boston. Byen skildres som en stor småby, hvor makteliten fra medier, politikk og den katolske kirken kjenner hverandre og omgås. Flere av journalistene som jobbet med avsløringene, er selv katolikker. Mange visste noe, men ingen så omfanget.

– Mange mennesker i Boston kjente kun til biter av puslespillet. Vi samlet brikkene og kunne vise kildene våre at dette ikke handlet om én prest her og én prest der, men om omfattende overgrep utført av 90 prester. Da begynte folk å hjelpe oss, og da saken var klar, var det ingen som protesterte på at vi publiserte. Overgrepskulturen var en kreftsvulst som måtte bort.

Skuespilleren Michael Keaton, som er mest kjent som Batman, spiller Walter Robinson. I en scene blir han konfrontert med at også han har visst om overgrep, uten å prioritere å bruke redaksjonelle muskler på å komme til bunns i dem.

– I alle amerikanske byer finnes det en katolsk kirke og en avis. Og i alle byene fantes det spor som vi i ettertid ser at vi burde stilt spørsmål ved. Det er åpenbart at redaktørene i Boston lenge hadde vært for lydige mot biskopene. Men for de fleste var det utenkelig at et slikt moralsk fyrtårn kunne legge til rette for tusenvis av overgrep og dekke over dem.

Robinson mener derfor at han i enkelte scener får litt mer tyn enn han fortjener.

– Michael Keaton spiller meg, men han representerer også en generasjon redaktører som ikke var kritiske nok til kirken, sier Robinson.

LES MER: – Den katolske kirken i Sverige skjulte overgrep

Landsby

Hvis det trengs en landsby for å oppdra et barn, trengs det også en landsby for å misbruke et barn, sier en av karakterene i filmen.

– Hver dag gikk hver og en av oss, journalister og alle andre, forbi mennesker uten å se at de var ofre. Eller kanskje ville vi ikke se det. Vi som jobber med nyheter har et ansvar for å gi stemme til de som ikke har en. Men vi er avhengige av at folk forteller oss om det de ser.

Martin Baron, som nå er sjefredaktør for Washington Post, var Boston Globes øverste sjef for 15 år siden. I et intervju med Variety kaller han filmen for en «kjærlighetserklæring kritisk og undersøkende journalistikk».

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter

Bekymret

– Jeg er veldig bekymret for den kritiske og undersøkende journalistikken. Den har nærmest forsvunnet ut av de fleste amerikanske medier, sier Robinson.

– Hva fikk det å si at overgrepsavsløringene kom mens nettet akkurat var i ferd med å slå gjennom som nyhetsarena?

– Vi så at saken spredte seg som ild i tørt gress, på en måte den ikke ville gjort to år tidligere. Jeg husker at det overrasket oss at en lokal sak så raskt eskalerte til å bli nasjonal og internasjonal.

Les mer om mer disse temaene:

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal jobber i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur