Kultur

Grasrotgospel 
på blå resept

Leif Ingvald Skaugs nye gospelsatsing skal være uten opptaksprøver, men med en solid dose livskvalitet.

39-åringen fra Mysen har ledet gospelkor siden han var 13 år. Opp gjennom årene har han latt seg imponere av elitekor som Safari, Mosaic og Oslo Gospel Choir. Samtidig har han registrert blikkene til entusiastiske publikummere, som har utstrålt: «Tenk om jeg kunne stått der oppe og sunget disse sangene!» Med Gospel Explosion, som Skaug gjør i samarbeid med Stiftelsen Skjærgårdsgospel, byr muligheten seg. Her er det hverken opptaksprøver eller forventningspress.

– Det eneste kriteriet er at folk har lyst til å synge og treffe andre med samme interesse. Jeg tror behovet er stort. Mange av dem som vokste opp med Ten Sing og ungdomskor, har ikke lenger et slikt tilbud. I tillegg til å savne sangen, tror jeg de savner fellesskapet rundt det å synge i et slikt kor.

LES OGSÅ: – Jeg er en brobygger mellom ulike raser og kulturer

Få tilbud

Leif Ingvald Skaug sier det er vel og bra med tradisjonell kirkemusikk og salmer, slik det ofte praktiseres i mer tradisjonelle menighetskor. Han har heller ikke noe imot nyere lovsangsmusikk.

– Selv om det er over 200 kor her i landet, er det få tilbud når det gjelder gospel, og relaterte stiler som soul og pop. Mange har sagt til meg at de drømmer om å stå på scenen og synge låter av for eksempel Andrae Crouch, med «groove» og «feeling». I fjor bestemte jeg meg for å sjekke om det virkelig var så stor interesse for dette som det virket som.Det kom 70 stykker til den annonserte øvelsen.

Dermed kom ideen til Gospel Explosion, som er ti øvelseskvelder og en stor felleskonsert med band og gjesteartistene Knut Anders Sørum og Kine Ludvigsen.

– Dette er uansett først og fremst grasrotgospel. Det er faktisk bevist at å synge i kor for mange gir et bedre liv, sier Leif Ingvald Skaug.

LES OGSÅ: Gospel på tvers av tru

Ressurssenter

Musikkforsker, dirigent og korsanger Anne Haugland Balsnes, som også er musikklærer på Ansgarskolen i Oslo, har tidligere sagt til Forskning.no at et kor kan fungere som et ressurs- og omsorgssenter:

– Kormedlemmene blir opplagte, lærer å bruke stemmen, utvikler samhørighet og nyter en aktiv fritid sammen med andre.

Balsnes har ledet menighetskoret Bel Canto siden 2003, et kor som er åpent for alle over 23 år. Hun disputerte for doktorgraden ved Norges Musikkhøgskole i Oslo med avhandlingen «Å lære i kor – Bel Canto som praksisfellesskap», og dette stoffet har hun videreutviklet til boka «Å synge i kor – ideal for menneskelig felleskap», som vi omtalte i Vårt Land i fjor.

– Mer enn 200.000 nordmenn synger i kor, men ikke mange leser en doktoravhandling. Jeg ville at erfaringene mine skulle bli spredd, sa Balsnes den gangen.

LES OGSÅ: – Det viktigste er ikke sangene vi synger, men hjertene som synger

Berikende tro

Leif Ingvald Skaug har snakket med Anne Haugland Balsnes om forskningsresultatene hennes.

– Det gjorde meg ytterligere motivert. For mange vil også en felles kristen tro, på tvers av alder og menighetstilknytning, være berikende i et korfellesskap.

Til pilotprosjektet i Indre Østfold kom også flere kirkefremmede.

– De drømte også om å synge i et gospelkor. Det var flott å se hvordan alle, uansett bakgrunn, skled rett inn i korets og gospelmusikkens sterke fellesskap, sier Skaug.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Olav Solvang

Olav Solvang

Olav Solvang var kulturjournalist i Vårt Land i en årrekke, med særlig interesse for musikk. I 2019 utga han boka «Rytmer rett i hjertet - en beretning om den kristne populærmusikkens historie i Norge». Han anmelder populærmusikk for Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur