Kultur

Gospel, salmer og gamle pop-slagere

Tre tidligere pop-stjerner, en som er spådd å bli det, og en av landets beste 
tenorer, sang om en stor Gud, og at vi ikke kan ta med oss noe dit vi drar.

Bilde 1 av 4

Maria Arredondo og ektemannen Torstein Sødal holdt en times konsert under Skjærgårdssang i Langesund lørdag kveld. Begge er vokst opp i Frikirken.

– Å synge på Skjærgårdssang, er som å komme hjem. Artig å treffe så mange, gamle kjente, sier tenoren Torstein Sødal (39), som også har bakgrunn i koret Mosaic.

– Vi kommer til Skjærgårdssang med hele oss, både det menneskelig og det som har med troen å gjøre, sier Maria Arredondo fornøyd.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Høyt under taket

Artistekte-
paret mener det er viktig å ha respekt­ for kirkerommet, og kristne forsamlinger.

– Derfor er vi bevisste på hva vi presenterer, samtidig som vi ønsker vi å vise at det er høyt under taket også i slike sammenhenger. Vi elsker gospel, så naturligvis­ synger vi det. Like naturlig som vi synger andre sanger vi kan stå inne for, sier Torsten Sødal.

For 15 år siden var Maria Arredondo­ en av Norges ledende­ pop-artister. Så fikk hun hoved-
rollen i musikalen Sound Of Music­ i Oslo. Deretter trengte hun en lang pause fra artistlivet. Hun begynte å jobbe blant unge og eldre­ i Heggedal menighet i Asker.

– Det var godt å kunne bety noe for andre, i stedet for å jakte­ på egen suksess. Det siste drepte­ til slutt hele gleden min ved å være artist. Troen, som jeg har hatt med meg gjennom 
hele livet­, beholdt jeg, sier 
Arredondo.

LES MER: Kristen-Norge diskuterer ikke den sprø lederen

Dialog viktig

Ingen norske familier har like mange norske og internasjonale hitliste-plasseringer som Stein og sønnen Christian Ingebrigtsen. Stein (70) har solgt 1,3 millioner album, mens Christian (39) har elleve Top 10-låter i England med A1. Under fredagens konsert vartet de opp med gamle pop-hits, salmer og gospel.

– Jeg elsker gospel, særlig slik Elvis tolket det. Det viktigste er uansett å fange publikums oppmerksomhet. Med A1 reagerte publikum med å hyle og skrike. På Skjærgårdssang er folk mer lyttende til de gode historiene. For meg som kristen, gjelder det ikke minst de gode bibelfortellingene, sier Christian Ingebrigtsen.

– Troen ikke uviktig for meg. Det var tross alt jeg som bar Christian til dåpen, som det i vårt hjem var litt diskusjon om vi skulle gjøre. Min gamle pop-kollega Dag Spantell og jeg gikk frem til presten i Siggerud kapell med ham, sier Stein Ingebrigtsen.

Kortstokk-bibelen

I tillegg til gamle norsktopp-hits som «Solen skinner alltid der du helst vil være» og «Landevei», resiterte de gamle norsktopp-kjempen også «Soldatens kortstokk».

– Soldaten i teksten blir jo først refset for å ha spilt kort i kirken. Så viser det seg at hvert kort for ham har en bibelsk betydning. Vi må ikke være så raske med å dømme hverandre. Livet er for kort til det.

– Jeg skrev «Det jeg har gitt fra meg» av den grunn. Når vi forlater denne verden, kan vi uansett ikke ta med oss en eneste krone, sier Christian.

– Faren min sa at i likskjorta­ finnes det ingen lommer, sier Stein Ingebrigtsen.

LES OGSÅ: Nå kan du melde deg ut og inn av kirken på nett

Foretrekker gospel

Da Hans Petter Hammersmak var med i første sesong av TV-programmet The Voice, gikk Sondre Lerche, Hanne Sørvaag og Magne Furuholmen nærmest av hengslene i begeistring over stemmen og formidlingsevnen hans.

– The Voice åpnet dører for meg, blant annet inn til Oslo Gospel Choir. Men det var ikke lett å få synge gospel i The Voice. Da jeg foreslo en låt av Ole Børud, sa Sondre Lerche: «Hvem i all verden er dét?».

Selv om Hammersmark visste at et sekulært plateselskap var på plass i Langesund for å vurdere ham, valgte han utelukkende å synge eldre og litt nyere kristne sanger.

– Det er det jeg helst vil synge. Naturligvis vil jeg nå alle slags mennesker, men hvorfor ikke med kristne tekster?

LES OGSÅ: «Det blir for enkelt å konkludere med at NLM har en autoritær ledelse som ikke tillater meningsmangfold»

Les mer om mer disse temaene:

Olav Solvang

Olav Solvang

Olav Solvang var kulturjournalist i Vårt Land i en årrekke, med særlig interesse for musikk. I 2019 utga han boka «Rytmer rett i hjertet - en beretning om den kristne populærmusikkens historie i Norge». Han anmelder populærmusikk for Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur