Gospel-kok i B.B. Kings blueskjeller

Når Harlem Gospel Choir inviterer til gospelbrunsj på Times Square i New York, er det ikke bare grytene som koker.

Musikk

På 13. året fyrer det lettantennelige fyrverkeriet av et gospel­kor opp stemningen på B.B. King Blues Club på 42. gate i verdensmetropolen. Der har det vært stinn klubbkjeller hver eneste søndag formiddag siden starten.

– Spis, så mye dere orker. Men vi skal sørge for at dere får i dere en dose med Den hellige ånd også. Her gjelder bare én regel: Det er forbudt å være stille, ­roper sangeren Kiama Hudson til de 400 publikummerne.

LES OGSÅ: Souldronning banet vei for Obama

Klappes og skåles

Noen takter ut i «Oh Happy Day», skjønner nok de fleste at gospelen blir viktigere enn maten. Det klappes, jubles og skåles til halleluja-­ropene som sitter løst hos de fargede utøverne på scenen.

– Det er utrolig flott å kunne synge for et nytt og multikulturelt publikum hver søndag. Folk fra Frankrike, Russland, England, Australia, Skandinavia, Japan, Kina, og naturligvis USA. For oss handler det likevel først og fremst om å forkynne Guds Ord for mennesker som vi ellers ikke ville nådd, forteller Kiama Hudson.

Sammen med de andre gospelsangerne står hun som vanlig igjen etter konserten og måltidet for å prate med folk.

– Flere sier de aldri har opplevd en kristendom så full av glede,­ omsorg og rytme. Vi sier at det er nettopp dét gospel handler om, smiler sangeren.

LES OGSÅ: – Velg kor, ikke sangpedagog

Verdt et forsøk

Pedro Lima og Paul Johnson kom til New York fra Manchester i England for å feire en venns bryllup. Gospel­brunsjen var noe de droppet innom. Solisten Corliss Stafford i Harlem Gospel Choir var med å ta engelskmennene med storm.

– Jeg hadde aldri hørt om Harlem Gospel Choir før, knapt hørt gospel i det hele tatt. Jeg må innrømme at det var noe helt ­annet enn jeg hadde trodd: Mye bedre,­ mye mer engasjerende, sier Pedro­ Lima.

– Jeg har heller ikke hatt noe forhold til gospel, og jeg er ikke religiøs. Siden denne gospel-­musikken ble fremført på klubben­ til en av mine store blues-helter, B. B. King, var det likevel verdt et forsøk. Det var tøft, faktisk helt rått, smiler Paul Johnson.

– Sannelig på tide dere kjekkasene oppdaget svart gospel, svarer Corliss Stafford engelskmennene.

B.B. Kings initiativ

Harlem Gospel Choir-sangeren forteller at det var B.B. King selv som for 13 år siden foreslo at de skulle holde regelmessige konserter på klubben hans i New York. Blueslegenden, som døde for et år siden, skjønte ikke hvorfor koret ikke sang oftere utenfor kirkemiljøet, hvor vanlige folk ferdes.

– B.B. King fortalte Allan Bailey, grunnleggeren av koret vårt, at flere pastorer fra kirkene «uptown» ofte stakk innom bluesklubben for en drink og en matbit. Da mente han de kunne ta med seg gospelsangerne sine også: «Get your religion with a side of bacon». Slik ble det, sier Stafford.

LES OGSÅ: Han setter ny gospel-standard

Lys i mørket

Harlem Gospel Choir har siden starten i 1986 vært er en av USAs mest kjente og profilerte gospelgrupper utenfor kirkeveggene. Initiativtakeren, den erfarne arrangøren og bransjemannen Allan Bailey, hadde fra før jobbet med blant andre Michael Jackson, Prince og Lionel Richie. Han visste hvor viktig gospel var for stjerne­artistene, derfor ville han bidra til at et større publikum også fikk oppleve den.

– Det er et privilegium å være et gospel-lys i en mørk verden, sier Kiama Hudson.

Koret har flere ganger gjestet TV-showet Good Morning America, senest 22. april i år. I februar var de på The Tonight Show med Jimmy Fallon. De har opptrådt for Nelson Mandela, Pave ­Johannes Paul II, og hatt konserter­ med Diana Ross, Harry Belafonte og U2. Også mer alternative artist­navn som Gil Scott Heroin, Damon­ Albarn og Scissors Sisters har de jobbet med.

– Ordet virker uansett hvor det blir forkynt, sier Kiama Hudson.

Les mer om mer disse temaene:

Olav Solvang

Olav Solvang

Olav Solvang var kulturjournalist i Vårt Land i en årrekke, med særlig interesse for musikk. I 2019 utga han boka «Rytmer rett i hjertet - en beretning om den kristne populærmusikkens historie i Norge». Han anmelder populærmusikk for Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Musikk