Kultur

God tone rundt oppkjøp i notebransjen

Forlagshuset Vigmostad & Bjørke har kjøpt musikkforlaget Noteservice AS, det ledende musikkforlaget innen korpsmusikk. De eier fra før Cantando musikkforlag som er størst på kor-noter, og blir en storaktør i norsk notebransje.

– Å samle to store aktører blant musikkforlagene, vil ruste oss for fremtiden. Vi vil styrke den norske deltagelsen i en liten bransje, og gi et bedre tilbud til både notebrukere og komponister, sier Arnstein Bjørke i forlagshuset.

Bransjen konkurrerer med internasjonale forlag – og med kopimaskinene.

– Vi vil gi et relevant og lett tilgjengelig utvalg av notemateriale til brukerne, og digitale løsninger må videreutvikles. De to selskapene vil fungere som før, og de endringene som måtte komme, vil være til det bedre, sier Bjørke.

LES MER: Vigmostad & Bjørke kjøper Schibsted forlag

Oppkjøpet skaper ingen mollstemning blant brukerne i musikkbransjen.

Generalsekretær Åsmund Mæhle i Norges Korforbund tror oppkjøpet er med på å styrke aktørene i notemarkedet.

– Notebransjen blir mer og mer internasjonal, og distribusjon foregår i stadig større grad digitalt. Det er viktig å ha sterke norske aktører som kormiljøene også har nytte av som rådgivere når de skal bestemme repertoar. Det er fortsatt to store og flere mindre aktører som distribuerer kor-noter, så vi har ennå ikke en monopolsituasjon. Å ha gode norske noteforlag er viktig for å få gitt ut musikk av norske komponister, sier Mæhle.

Han tror bransjen styrker seg på sammenslåingen.

– De norske noteforlagene vil ha større utviklingsmuligheter, og bli bedre i stand til å utvikle digitale løsninger, noe som er helt avgjørende for å henge med i konkurransen med de store, internasjonale distributørene, sier Mæhle.

Han innrømmer at det har foregått en del kopiering av originalnoter, men at Korforbundet nå jobber for bedre kunnskap og praksis blant korene slik at komponister og arrangører får sin rettmessige betaling.

Mindre stjeling

– Det er som med strømming: Når det blir enkelt og billig å gjøre det på lovlig måte, vil det føre til mindre stjeling. I dag henger lovreguleringen etter den digitale utviklingen, og det har vært vanskelig for korene å forstå reglene rundt opphavsrett. I dag må hvert enkelt kor inngå avtale med Kopinor for å bruke digitale noter og arbeidskopier. Korforbundet forhandler nå med Kopinor om en rammeavtale som gjør det enklere for korene å gjøre dette på lovlig måte, og få slutt på tvilsomme kopieringsrutiner, sier han.

LES MER: Ny støtteordning for kordirigenter

Storkunde

Norges Musikkorpsforbund er storkunde hos Noteservice AS, som nå blir kjøpt opp av Vigmostad Bjørke.

– I denne bransjen er det viktig å vise muskler mot internasjonale konkurrenter. Jeg tror dette vil styrke notebransjen, og håper det vil gi økt vågemot til å fremme tilfanget av ny musikk for korpsene. Det er avgjørende at våre egne komponister har et sterkt norsk fagmiljø, og vi som formidlere er tjent med gode kompetansemiljøer vi kan henvende oss til, sier generalsekretær Karl Ole Midtbø i Korpsforbundet.

Han mener rettighetsavtalene er blitt enklere å forholde seg til, og at snikkopieringen har avtatt.

– Det er ikke behov for å bryte regler som er så enkle å forholde seg til som de vi har nå. Vi har en rammeavtale som gjelder for alle norske korps. Den er enkel og brukervennlig, korpsene betaler for notetilfanget gjennom kontingenten, og har generell tilgang til det notematerialet som finnes. Da er det heller ikke behov for å bryte reglene, sier Midtbø.

Felles interesser

Styreleder i Komponistforeningen, Jørgen Karlstrøm, ønsker at musikkforleggerne blir mer aktive i å presentere nykomponert musikk. Han ser gode begrunnelser for å samle kompetanse i bransjen.

– Komponister og musikkforleggere har felles interesser og vi har en god dialog. Jeg ønsker at noteforlagene blir flinkere til å initiere prosjekter og samarbeide med komponistene i en tidlig fase. De kan også med fordel bli en mer aktiv part når det gjelder å utnytte de støtteordningene vi har, sier han.

LES OGSÅ: Kvarme er først og fremst en inspirator

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur