Kultur

Glad hun ikke sang seg rik

Elvis' favorittsanger frarådet Evie Törnquist-Karlsson å bli med i en southern gospel-gruppe. Elvis hadde fått samme råd.

Nettopp ferdig med en snaue to ukers Norges-turné på Sør- og Vestlandet, forteller Evie Törnquist-Karlsson til Vårt Land at hennes første store konsertopplevelse var da hun elleve år gammel var på en «All night sing»-konsert med blant andre southern gospel-veteranene Blackwood Brothers og Speer Family i Pennsylvania.

– Gruppene sang fra sju om kvelden til tre om natten. Jeg satt der blant 12.000 andre publikummere, og tenkte: «Dette ville jeg bruke resten av livet mitt på». Drømmen var å få synge i en southern gospel-gruppe, sier Evie.

LES MER: Slik har Gaither blitt de voksnes svar på Justin Bieber

Litt skuffet

Da hun et par år senere fikk være med å synge to sanger på en tilsvarende natt-sang, innrømmer hun at hun ble skjelven i knærne da J.D. Sumner fra The Blackwood Singer, favoritt-sangeren og favorittgruppa til Elvis Presley, kom bort til henne etter konserten.

– Han sa: «Evie, du sang fantastisk, men du må følge hjertet ditt, og det Gud ønsker du skal synge for ham. Og jeg tror ikke det er southern gospel, selv om det kan være en del av det. Du bør heller ikke satse på en karriere, for du har viktigere ting å gjøre». Jeg husker jeg ble paff, og litt skuffet fordi han ikke mente musikken jeg var blitt så begeistret for ikke helt var min stil.

SE BILDENE: Her er sørstatsgospelens hjem

Elvis fikk nei

Da hun kort tid etterpå kom til Sverige som 14-åring i 1970, og deretter til Norge, ble hun raskt en av de mest populære og mestselgende kristne artistene i Skandinavia. Hun skjønte da at J.D. Sumner hadde hatt rett.

– Jeg følte meg hjemme midt mellom tradisjonell musikk og moderne pop, men først og fremst med et tydelig evangelisk innhold. Om jeg fremdeles var litt skuffet over at det ikke ble en southern gospel-karriere, så kunne jeg trøste meg med at jeg delte skjebne med Elvis, smiler Norgesvennen som under høstens turné hadde med seg sønnen Kris som gitarist.

J.D. Sumner hadde også fortalt henne at Elvis midt på 1950-tallet hadde spurt om å få bli medlem i The Blackwood Brothers, men fått nei fra en av de tidligste veteranene i gruppa, Harry Blackwood. Mannen som skulle bli verdens største artist tok det etter sigende avslaget tungt.

– Da jeg i fjor hørte Elvis' kone Priscilla bli spurt av en TV-journalist om hun trodde Elvis ville valgt den samme karrieren om igjen, svarte hun: «Nei, jeg tror han ville valgt å bli en southern gospel-artist.».

Helsefond

Evie forteller at hun begynte å synge med Gaither Trio da hun var 21 år. Også på Billy Graham-kampanjer. Det var lenge før Gaither Homecoming så dagens lys.

– Gaither-konsertene var meningsfulle og hjemmekoselige. Jeg tjente ikke en krone på det, men det gjorde ikke noe. Jeg har heller ikke mottatt lønn for senere opptredener jeg har hatt med Gaither Homecoming. Jeg tror det er vanlig politikk, siden inntektene i stedet går til låtskrivere og andre som trenger det mer enn oss.

– Hva synes du om at Gaither Homecoming er blitt en storindustri med eget privatfly og hundretalls DVD-er og cd-er som selger i millioner?

– Penger har alltid vært en fare for utbredelsen av evangeliet. Men det har også vært med å gjøre utbredelsen mulig. Etter gårsdagens konsert, fortalte en mann meg at en video med Gaither hadde hjulpet ham ut av depresjonen etter at sønnen hans på 18 år var i en trafikkulykke og døde. Selv om Bill Gaither har blitt rik, bruker han samtidig rikdommen til å hjelpe andre. Han startet heller han ikke Gaither Homecoming for å tjene penger.

– Hvorfor startet han det?

– Først og fremst for å hjelpe eldre sangere og artister, særlig innenfor southern gospel, som aldri hadde hatt anledning til å legge seg opp penger til helseforsikringer. Mennesker som ikke hadde råd til å legge seg inn for å ta en blindtarmoperasjon. De som aldri ble rike på sangen sin, selv om kanskje managere og andre bakmenn ble det. Nå fikk de et eget helsefond, takket være Bill og Gloria Gaither.

Mors hjelp

Da Evies popularitet var på det mest intense over hele Skandinavia, delvis også USA, for 40 år siden, tjente heller ikke hun særlig med penger.

– Det var først midt på 1980-tallet de store pengene kom inn i den kristne musikken. Den eneste som hjalp meg økonomisk, var min egen mor. Jeg hadde heller aldri managere eller agenter. Det var helt greit, for jeg gjorde det jeg var kalt til. Det J.D. Sumner hadde rådet meg til. Jeg ville aldri ha flyttet mine mest aktive år som sanger 15 år frem, da pengegaloppen hadde begynt. For meg var også kallet å ta vare på familien min viktigere enn en karriere.

Mentor

I senere år har Evie vært mentor for blant andre Rebecca St. James, som var i ferd med å bli den nye kristenpop-dronningen etter Amy Grant, da hun plutselig ble borte fra rampelyset.

– Da Pelle (Evies mann, Pelle Karlsson) og jeg fikk vårt første barn, Kris, droppet jeg turnélivet og videre musikksatsning. Det føltes helt riktig. Det rådet ga jeg også til Rebekka St. James da hun giftet seg og fikk barn. Hun hadde turnert verden rundt fra hun var 17 år, men nå fortalte hun meg nettopp at hun storkoser seg hjemme med sin ett og et halvt år gamle datter. Ofte realiserer man seg best gjennom å følge hjertet sitt.

Les mer om mer disse temaene:

Olav Solvang

Olav Solvang

Olav Solvang var kulturjournalist i Vårt Land i en årrekke, med særlig interesse for musikk. I 2019 utga han boka «Rytmer rett i hjertet - en beretning om den kristne populærmusikkens historie i Norge». Han anmelder populærmusikk for Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur